Мъск заяви, че няма да е първият човек на Марс, защото не иска да умре

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2016 в 12:01 11883 3

Във вторник Илон Мъск изнесе презентация на 67-тия Международен конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико, която очерта амбициозния план на SpaceX да колонизира Марс. Мъск подчерта, че иска да направи "билетът до Марс" достъпен за много хора, като свали цената му до 200 000 долара или средната цена на къща в САЩ.

Но когато журналист на Business Insider го попита дали иска да бъде първият, който ще отиде, Мъск заяви, че това би било лоша идея.

"Аз не мисля така. Аз не съм много сигурен. Ще трябва да има наистина добър план с изгледи за успех, защото вероятността за смърт е много висока", сподели Мъск.

Мъск заяви, че ако загине, най-големите му опасения ще бъдат "инвеститорите, които ще искат да максимизират печалбата на дружеството и няма да отиде до Марс."

"И аз бих искал да видя как децата ми порастват и всичко останало", добави той.

"Първото пътуване до Марс ще бъде наистина много опасно", заяви Мъск. "Рискът от смъртен случай ще бъде висок".

"Това ще ли бъде основното: да си готов да умреш ли? И ако приемете това, значи ставате за кандидат?"

Създаване на база на Марс няма да бъде като разходка в парка. Първите човешки същества, които стъпят на планетата ще трябва да се справят с атаките от радиация, слънчеви изригвания, слаба гравитация, смразяващ студ и дори токсична почва. Но според Мъск си струва риска, за да се превърне човечеството в мустипланетарен вид.

"Това, което наистина има значение, е да се създаде самоподдържаща се цивилизация на Марс, толкова бързо, колкото е възможно. Става въпрос да се защити живота и да се гарантира, че линията на съзнанието няма да угасне, което мисля, че е изключително важно."- отбелязва Мъск.

И отвъд основните стимули като колонизация на чужда планета и спасяването на човечеството от предстоящото му изчезване, Мъск заяви, че пътуването до Марс ще бъде "едно невероятно приключение".

"Мисля, че това ще бъде най-вдъхновяващо нещо, което може да си представите", коментира той. "Животът трябва да бъде нещо повече от решаване на ежедневни проблеми. Ние трябва да се събудим, да се вълнуваме за бъдещето, да се вдъхновим и искаме да живеем."

И ако той не иска да бъде първият, Мъск иска да отиде в крайна сметка. "Аз бях казал, че искам да умра на Марс (Мъск заяви това на SXSW през 2013 г. ), но не и като се разбия при кацане". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

3

Пешо

06.10 2016 в 00:25

А д-р Петроff e бaвнo pазвивaщ ce

15914

2

поп Дръвчо

03.10 2016 в 13:27

Първите заселници по необходимост трябва да са хора с висока толерантност към риска. Сигурно трябва и да са умни което затруднява подбора ама свят широк.

11926

1

д-р Петроff

02.10 2016 в 20:53

Даааа, мисля си как да сравня Мъск с Путин. От едната страна геният,визионера, а от другата Императора на Империята на злото.
Но ми става и забавно от две неща, като си помисля за руски полет с хора до Марс. И като се сетя как бяха като попикано мушкато след кацането на Аполо 11 на Луната. Как ли ще бъдат сега? Някой започват да летят до Марс,а те още не са кацали на Луната.