На 24 май Земята ще получи съобщение от космоса. И вие може да помогнете

Ваня Милева Последна промяна на 24 май 2023 в 13:14 2926 0

Кредит Allen Telescope Array: Joe MarfiaGreen Bank Telescope: Jay Young Radio Astronomical Station: Medecina Radio Astronomical Station

В сряда, 24 май, малко след 22 часа Земята ще получи съобщение от космоса. Да, има всичко общо с Института SETI, с „търсенето на извънземен разум“ и не, за съжаление, не е съобщение от някаква високоинтелигентна извънземна цивилизация някъде на планета близо до Земята.

Съобщението ще бъде изпратено от Trace Gas Orbiter (TGO), космически изследователски апарат на Европейската космическа агенция, който обикаля около Марс от няколко години. Това ще стане точно в 22:00 ч. българско време, след което радиосигналът ще стигне до земята за 16 минути.

Така че в 22:16 сигналът ще пристигне на Земята, където ще бъде приет от три радиоантени, Allen Telescope Array (ATA) в Северна Калифорния, телескопът Robert C. Byrd от обсерваторията Green Bank в Западна Вирджиния и радиоастрономическата станция Medicina в Северна Италия.

Всичко това е в контекста на проекта "Знак в космоса" (Sign in Space) на Института SETI. Посланието е кодирано, криптирано съобщение, сякаш наистина е от извънземна цивилизация (и както красиво е показано във филма "Контакт").

След като съобщението бъде получено от трите телескопа в сряда и бъде обработено, то ще бъде пуснато онлайн – тук, за да бъдем точни – и тогава обществеността може да започне да работи с него. Намерението е съобщението да бъде дешифрирано и да се опитаме да получим оригиналното съобщение.

Източник: SETI Institute.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !