"Най-яркият на всички времена" гама импулс бомбардира йоносферата на Земята за 800 секунди (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2023 в 09:10 4750 0

Гама изблик GRB 221009A бомбардира йоносферата на Земята с гама лъчи за 800 секунди

Кредит ESA/ATG Europe; CC BY-SA 3.0 IGO

Гама изблик GRB 221009A бомбардира йоносферата на Земята с гама лъчи за 800 секунди

Изключително ярък и дълготраен гама импулс (GRB) бе открит на 9 октомври 2022 г. в 16:21 ч. българско време от няколко спътника, включително мисията Integral на Европейската космическа агенция.

Това бе GRB 221009A, както бе наречена експлозията, и това бе най-яркият гама изблик, който някога сме виждали, най-яркият на всички времена (BOAT - Brightest of all Times).

Гама изблици се наблюдават от края на 60-те години (първо от сателити, наблюдаващи експлозии от ядрени опити на Земята, които също освобождават гама лъчи) и има две версии, краткотрайни (<2 сек) и дълготрайни (>2 сек) , причинени от сблъсък на неутронни звезди (или неутронна звезда и черна дупка) или колапс на много масивни звезди (хипернови).

Илюстрация на изблик на гама лъчи. Кредит: NASA’s Goddard Space Flight Center

GRB 221009A бе дълготраен гама импулс и толкова силен, че такъв гама изблик с тази сила може да се наблюдава на Земята само веднъж на всеки 10 000 години според изчисленията на екип от изследователи, ръководени от Пиетро Убертини (Pietro Ubertini) от Националния институт по астрофизика, Рим, Италия, и главен изследовател на инструмента IBIS на Integral.

През 800-те секунди, през които гама лъчите удариха Земята, избликът осигурява достатъчно енергия, за да активира детектори за мълнии в Индия. Инструментите в Германия улавят сигнали, че йоносферата на Земята е била нарушена за няколко часа от взрива.

Източникът на GRB 221009A е бил в галактика на два милиарда светлинни години.

Йоносферата е слой от горната атмосфера на Земята, който съдържа електрически заредени газове, наречени плазма. Простира се от около 50 км до 950 км надморска височина. Йоносферата е толкова тънка, че сателитите могат да поддържат своите орбити в по-голямата част от йоносферата.

Един от тези сателити е китайският сеизмо-електромагнитен сателит (CSES), наречен също Zhangheng, китайско-италианска космическа мисия. Стартиран през 2018 г., той наблюдава горната част на йоносферата за промени в електромагнитното поведение, предназначен да изследва възможните връзки между промените в йоносферата и появата на сеизмични събития като земетресения, както и въздействието на слънчевата активност върху йоносферата.

Както се оказва, CSES също е видял последствията от GRB 221009A, което може да се разглежда като интензивно смущение под формата на силно изменение на електрическото поле в горната част на йоносферата.

Източник: Blast from the past: gamma-ray burst strikes Earth from distant exploding star, ESA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !