Новооткрит астероид има вероятност 1 към 600 да се сблъска със Земята, твърди НАСА

Новооткритият астероид 2023 DW може да се сблъска със Земята през февруари 2046 г., въпреки че вероятността за сблъсък е малка.

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2023 в 09:26 5887 0

Астероид, приближаващ Земята - концепция на художник

Кредит Wikimedia Commons

Новооткритият астероид 2023 DW може да се сблъска със Земята през февруари 2046 г., въпреки че вероятността за сблъсък е малка.

Новооткрит астероид може да се приближи опасно близо до Земята след около 20 години, като вероятността космическата скала да се сблъска директно с нашата планета е приблизително 1 към 600, съобщават в Туитър служители от Службата за координация на планетарната отбрана на НАСА.

Макар че това е по-висок от средния риск за астероиди, намиращи се в близост до Земята, все пак това е "много малък шанс" за сблъсък, пишат от НАСА - и се очаква това ниво на риск да намалее, когато станат достъпни по-ясни наблюдения на астероида.

За първи път астероидът, наречен 2023 DW, е открит на 27 февруари и се оценява на около 50 метра в диаметър, или приблизително колкото плувен басейн с олимпийски размери. Очаква се астероидът да се приближи много близо до Земята на 14 февруари 2046 г.. Към 8 март Координационният център за близки до Земята обекти на Европейската космическа агенция прогнозира вероятност за пряк сблъсък 1 към 625, въпреки че тази вероятност се преизчислява ежедневно.

"Често, когато за първи път се откриват нови обекти, са необходими няколко седмици данни, за да се намалят несигурностите и да се предскажат адекватно орбитите им за години напред", пише НАСА в Туитър. "Анализаторите на орбитите ще продължат да наблюдават астероид 2023 DW и ще актуализират прогнозите, когато постъпят повече данни".

Директният удар от такава скала не би бил катаклизъм като този на астероида, убил динозаврите, който е бил с размер около 12 км и се разбива в Земята преди 66 милиона години. 

Но 2023 DW все пак би могъл да причини сериозни разрушения, ако се насочи в близост до голям град или гъсто населен район. През 2013 г. метеор с размери, по-малки от половината от тези на 2023 DW, се взриви над Челябинск, Русия, предизвиквайки ударна вълна, която повреди хиляди сгради и рани около 1500 души.

Въпреки че сблъсъкът с 2023 DW е изключително малко вероятен, учените бързо разработват методи за защита на Земята от потенциално опасни астероиди като този. Миналата седмица учени от НАСА публикуваха четири изследвания, които потвърждават, че мисията на агенцията "Тест за двойно пренасочване на астероид" (DART - Double Asteroid Redirection Test) успешно е променила траекторията на малък астероид, сблъсквайки космически кораб директно в астероида. В момента се работи по последващи мисии, за да се усъвършенства ефективността на тази техника за планетарна защита.

Източник: Newly discovered asteroid the size of a swimming pool has a 1-in-600 chance of colliding with Earth, NASA says, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !