PIGS открива древни звезди в сърцето на Млечния път

Ваня Милева Последна промяна на 05 юли 2023 в 00:01 2128 0

Концепция на художник за древните звезди във вътрешния регион на Млечния път. Вляво са отбелязани някои примери за орбитите на звездите. Вдясно е показано разположението на тези звезди в Галактиката.

Кредит Вляво - фоново изображение: ESA/Gaia, импресия на художник: Amanda J. Smith и Anke Arentsen, Institute of Astronomy, Cambridge, CC BY 4.0

Концепция на художник за древните звезди във вътрешния регион на Млечния път. Вляво са отбелязани някои примери за орбитите на звездите. Вдясно е показано разположението на тези звезди в Галактиката.

Да, астрономите са майстори в измислянето на необичайни съкращения. Така нареченият екип на Pristine Inner Galaxy Survey (PIGS - "прасета") например наскоро откри чрез наблюдения най-старите звезди в центъра на Млечния път.

Екипът на изследването PIGS установява, че тази група звезди се върти бавно около центъра на Млечния път, въпреки че се предполага, че се е образувала по хаотичен начин. Изглежда, че те също така прекарват по-голямата част от дългия си живот близо до галактическия център. Членът на екипа на PIGS д-р Анке Аренцен (Anke Arentsen) от Университета в Кеймбридж представя новата работа тази седмица на Националната астрономическа среща 2023 в Университета в Кардиф.

Някои от звездите, които са се родили през първите милиарди години след Големия взрив, са все още наоколо и могат да бъдат използвани за изучаване на това какво са представлявали галактиките, когато са започнали да се формират. Те могат да бъдат разпознати по девствения си химичен състав, който е изграден предимно от водород и хелий, с много по-ниско съдържание на по-тежки елементи в сравнение с по-младите звезди като Слънцето.

Астрономите обикновено търсят тези древни звезди далеч от плоскостта на диска на Млечния път, в ореола с ниска плътност около нашата галактика, където се откриват по-лесно.

Моделите за формиране на галактиките показват, че най-старите звезди се очаква да присъстват в плътните вътрешни части на Млечния път. Откриването им в тази област е трудно, тъй като нашата линия на видимост към центъра на Галактиката е блокирана от големи количества междузвезден прах, а древните звезди са изключително редки в сравнение с преобладаващото мнозинство от по-младите им събратя.

В рамките на проекта PIGS Аренсен и екипът ѝ използват специален филтър за изображения на телескопа Канада-Франция-Хавай (CFHT), за да направят ефективен предварителен подбор на звездите кандидати. Те са потвърдени със спектроскопски наблюдения на Англо-австралийския телескоп (AAT), което води до най-големия набор от подробни наблюдения за непокътнати звезди от вътрешната част на Галактиката.

След това наблюденията на PIGS са комбинирани с данни от космическата мисия Gaia, за да се проучи как тези древни звезди се движат през Млечния път. Оказва се, че колкото по-стари са звездите, толкова по-хаотични са движенията им, но дори най-старите открити звезди все пак показват някакво средно въртене около центъра на Галактиката. Те също така показват, че много от тези звезди прекарват почти целия си живот във вътрешната част на Галактиката, в сфера, която достига само до половината на пътя между галактическия център и Слънцето.

"Вълнуващо е да мислим, че виждаме звезди, които са се формирали в най-ранните фази на Млечния път, досега до голяма степен недостъпни. Тези звезди вероятно са се формирали по-малко от един милиард години след Големия взрив, така че са реликти от ранната Вселена", коментира Аренсен.

"Наличните данни за тези древни обекти нарастват бързо. С нетърпение очаквам да видя какво ще научим за тези първи звезди, населили нашата Галактика през следващите няколко години!"

Източник: PIGS find ancient stars in the heart of the Milky Way, Royal Astronomical Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !