Преди 70 хиляди години Слънчевата система е била посетена от друга звезда

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2015 в 20:16 16032 2

Звездата на Шолц и партньора й - кафявото джудже (на преден план) по време на преминаването им през Слънчевата система преди около 70 хил. години. Слънцето се вижда отляво на втори план. Автор: Michael Osadciw/University of Rochester

Екип от астрономи от САЩ, Европа, Чили и Южна Африка са установи, че преди 70 хиляди години Слънчевата система най-вероятно е била посетена от друга звезда, съобщава изданието Astrophysical Journal Letters.

Това може би е била наскоро откритата бледа двойна звезда на Шолц (известна още под кода WISE J072003.20-084651.2. Тя преминала през периферията на нашата Слънчева система, през район, наречен Облак на Оорт. Нито една друга известна звезда никога не е била толкова близо до Слънчевата система - 5 пъти по-малко от най-близката в момента Проксима от Центавър.

Звездата на Шолц е част от двойна система, състояща се от червено джудже ,с маса около 8% от теглото на Слънцето и кафяво джудже, с маса около 6% на масата на Слънцето.

Кафяви джуджета е прието да се наричат "неуспялите" звезди поради малката им маса  - количеството на водорода е твърде малко за дългосрочно поддържане на термоядрени реакции. Въпреки, че са "малки" за звезди, те все пак са много по-масивни от газовите гиганти като Юпитер.

Eрик Мамажек (Eric Mamajek) от Университета Рочестър и колегите му са анализирали скоростта и траекторията на движението на звездата на Шолц. Траекторията й  показала, че преди 70 000 години тя е минала на разстояние от около 52 000 астрономически единици AU (1 AU = средното разстояние между Земята и Слънцето) или около 0,8 светлинни години, или 8 млрд км от Земята. В космически мащаб, това разстояние е много малко, защото най-близката ни звезда, Проксима от Центавър е на 4,2 светлинни години от Земята.

Астрономите са на 98% уверени, че двойната звезда е преминава през граничната зона на Слънчевата система, така наречения външен Облак на Оорт, от където идват кометите.

Звездата на Шолц в момента е на разстояние само на 20 светлинни години и се движи доста бавно.

Учените са наблюдавали космическия обект със спектрографите на Южноафриканския голям телескопа (Southern African Large Telescope - SALT) и Магелановия телескоп в Лас-Кампанас, Чили. Те са проучили звездата на Шолц, измервали спектъра й и радиалната й скорост с помощта на Доплеровия ефект. 

Между другото, въпреки че в момента на звездата на Шолц е бледо червено джудже, при преминаването си през Облака на Оорт, вероятно е увеличила яркостта си хиляди пъти. Възможно е, нашите предци да са гледали звездата на Шолц преди 70 хиляди години за няколко минути или дори часове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2015 в 13:21

Ако ще правите сериозен научно-популярен сайт, внимавайте какво превеждате, както е отбелязал колегата Владо.

21.02 2015 в 12:12

Да не е сбъркано нещо - милиарди, трилиони ... ? Щото 0.8 св.г не е ~8 милиарда километра. ~8 трилиона - да.