Професионални астрономи подават петиция срещу флота Starlink на Илън Мъск (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 януари 2020 в 10:42 10628 1

Професионални астрономи събират подкрепа за петиция в световен мащаб за справяне с отрицателното въздействие на спътниковия флот Starlink на SpaceX заради светлинното замърсяване от спътниците.

Това е инициатива на италианския астроном Стефано Галоци (Steffano Gallozzi), която стартира на 9 януари. Петицията оттогава е подписана от 1158 астрономи (около 12:00 на 29.01.2020).

Третaта серия от шестдесет спътника Starlink ще бъде пусната днес, 29 януари, от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида като изстрелването бе неколкократно отлагано поради лошото време.

Това, че тези спътници Starlink причиняват сериозно светлинно замърсяване и по този начин причиняват големи проблеми на астрономическите наблюдения от множество инструментие, е известно още от пускането на първата серия от спътниците на 24 май 2019 г. А бъдещите мрежи спътници са в процес на изграждане - проектът на Amazon Kuiper и Facebook Athena. Ето защо сега астрономите призовават за незабавно спиране на изстрелванията.

Спътници Starlink, видими в мозайка астрономически изображения. Кредит: NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/NSF/AURA/CTIO/DELVE

Тук можете да прочетете целия текст на петицията:

Ние, астрономите, подкрепящи тази апелация, заявяваме, че НЯМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ за обсъждане, ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА!

Поискайте от всички правителства, институции и агенции по света:

  1. да се ангажират с осигуряването на правна защита на наземните астрономически съоръжения във всички налични наблюдателни електромагнитни прозорци.
  2. да задържат по-нататъшните изстрелвания на Starlink (и други проекти) и да извършват прецизен мораториум върху всички технологии, които могат да повлияят негативно на астрономическите наблюдения от космоса и от земята, или да окажат въздействие върху научните, технологичните и икономическите инвестиции, с които всяка държава участва в астрофизичните проекти.
  3. да се направи ясна оценка на рисковете и прогнозните въздействия върху астрономическите обсерватории (т.е. загуба на научна и икономическа стойност, като се дадат строги указания на частни лица, компании и индустрии да планират инвестиции в сателити, без ясно разбиране на всички отрицателни ефекти върху важните и уникални астрономически съоръжения.
  4. Федералната комисия за съобщения на САЩ (FCC) и всяка друга национална агенция да бъдат предпазливи при издаването на разрешение за изпращане в орбита на негеостационарни нискоорбитални спътници или като алтернатива - ограничаване на разрешенията само за сателити над въздушното пространство на "тяхната родина".
  5. да поискат съгласуване в световен мащаб, при което национални и международни астрономически агенции могат да наложат правото на вето върху всички онези проекти, които влияят отрицателно на важните и уникални астрономически съоръжения.
  6. да ограничат и регулират броя на телекомуникационните спътникови флоти до „строго необходимия брой“ и да ги пускат в орбита, само когато остарелите технологични спътници са обезвредени, съгласно Договора за космическото пространство (1967 г.) - чл. IX, и Насоките на Организацията на обединените нации за дългосрочна устойчивост на космическите дейности (2018 г.) - насока 2.2, (c), които изискват използването на космическото пространство да се провежда „така, че да се избегне вредното му замърсяване, а също и неблагоприятни промени в околната среда на Земята“ и да се предотвратят рискове за хората, собствеността, общественото здраве и околната среда, свързани с изстрелването, работата в орбита и повторното навлизане в атмосферата на космическите обекти”.

Симулация на на грандиозния план на SpaceX за глобален широколентов интернет. Червено: първа фаза на 550 км. Бяло и синьо: 2-ра фаза: 1110 до 1325 км. Жълто: 7 577 жълти VLEO сателита 335-345км.

В заключение:

Всички тези искания идват от искрената загриженост на учените, произтичаща от заплахата да се ограничи възможността да изследват космоса и загубата на нематериален актив от неизмерима стойност за човечеството.

В този контекст всички съпричастни на настоящата петиция считат за АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО да се въведат всички възможни мерки за защита на нощното небе от правна и юридическа страна. Би било желателно да се приемат условни и ограничаващи резолюции, които да бъдат ратифицирани с общи международни правила, които трябва да бъдат приети от всички космически агенции, за да се осигури защита на астрономическите участъци, наблюдавани от земята. Всичко това е, за да продължим да се възхищаваме и изучаваме нашата Вселена, колкото е възможно по-дълго.

Източник: Appeal by Astronomers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!