RIP, Скиапарели: Разбитият на Марс европейски модул е заснет от НАСА

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 октомври 2016 в 08:26 9596 3

Кредит NASA

Европейската космическа агенция се опита да приземи космически апарат на Марс в сряда (19 октомври), но той очевидно се разби на Червената планета, а орбиталният космически апарат на НАСА засне лобното му място, съобщи агенцията (ESA).

Спускаемият модул "Скиапарели" се разби (както се вижда на тази снимка), но неговият кораб майка Trace Gas Orbiter влезе на орбита около Марс, както бе планирано. 

Скиапарели прекъсна контакта с контролния център около 1 минута преди планираното му кацане на Марс в сряда сутринта. Наскоро пуснати снимки на мястото на кацане от сондата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА потвърдиха това, което подозираха членовете на екипа на ExoMars - че Скиапарели е загинал трагично.

Фрагментът от снимката горе от MRO се вижда нещо, което може би е парашут (светлото петно в дъното) от системата за кацане на ExoMars и мястото на удара на самия спускаем модул (тъмното петно в горната част).

Долното изображение са снимки от камерата CTX на MRO на 29 май 2016 и на 20 октомври 2016, съответно. Изображението от 20 октомври показва два нови елемента, появяващи се след пристигането на модула Скиапарели на марсианската повърхност на 19 октомври.

Това е сравнение "преди и след" на снимки от MRO показва два нови елемента вероятно създадени по време на опита за кацане на Скиапарели на 19 октомври 2016. Източник: NASA / JPL-Caltech / MSSS

"Скиапарели е падал от височина между 2 и 4 км, следователно се е ударил със значителна скорост, по-голяма от 300 км/ч.," - пишат сътрудници на ЕКА.

"Относително голамото петно след това е възникнало заради нарушена повърхностен материал", добавят те. "Възможно е също така системата за кацане да е експлодирала при удара, като резервоарите на двигателите вероятно все още са били пълни с гориво. Тези предварителни разяснения ще бъдат прецизирани след допълнителен анализ."

Едната от характеристиките е светла и може да бъде свързана с диаметър 12-метровия парашут, използван във втория етап на кацане на Скиапарели. Tоплинният щит и парашута са освободени по-рано от очакваното преди крайната фаза, по време на която деветте тласкащи устройства трябва да забавят апарата, за да спре точно над повърхността. Потвърдено е, че забавящите двигатели са били активирани за кратко, но изглежда са се изключили по-рано от очакваното.

Засега експертите разполагат само със снимки, направени с камера с ниска разделителна способност. Остава да изчакаме за по-подробно обяснение какво се е случило и за снимки от камерата с висока резолюция HiRISE, която също е монтирана на Mars Reconnaissance Orbiter. 

Източник: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

2

Пешо

23.10 2016 в 01:01

Софтуера не греши -- той прави само това, което му е казано да прави.

11568

1

PetarD

22.10 2016 в 13:00

Лошо, подозирам софтуерна грешка, след като нещата са се задействали по-рано от очакваното.