Руснаците вече стартираха "най-ярката изкуствена звезда" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юли 2017 в 10:22 10092 1

Руската ракета "Союз" успешно стартира спорния сателит в орбита, който ще се превърне в една от най-ярките звезди на нощното небе в рамките на няколко дни, но може да попречи на астрономическите наблюдения, съобщава IFLScience.

Спътникът се нарича "Маяк" и е разработена от Московския държавен университет по машиностроене (МАМИ) и се финансира с 30 000 долара през руския сайт за групово финансиране Boomstarter. За първи път за него научихме в началото на 2016, а в петък, 14 юли той стартира от Байконур в Казахстан, заедно с 72 други сателита.

"Роскосмос съобщи, че всичко е както е планирано, без никаква допълнителна информация", заяви Александър Панов от проекта "Маяк".

"Маяк" е малък спътник, тип cubesat, но след като заеме позиция на около 600 км над Земята, той ще развие платно във форма на гигантска пирамида, която е проектирана да отразява слънчевите лъчи. Тя ще обхване 16 квадратни метра с материя, 20 пъти по-тънка от човешки косъм.

Конструкторите обясняват, че очакват спътникът да се разгърне в рамките на няколко дни и ще може да бъде проследен от територията на Европа и Азия през следващата седмица.

Целта на мисията е да вдъхнови хората да погледнат към космоса, както и да се тестват сателитни технологии на орбита. С помощта на мобилно приложение може да се проследи местоположението на спътника и да разберем кога лети над нас.

Спътникът ще остане в орбита в продължение на най-малко един месец, въпреки че при такава голяма височина има възможност да остане там в продължение на още много месеци.

Според изчисленията на авторите на проекта сателитът ще блесне с магнитуд от -10, с яркост трета след Слънцето и Луната.

Авторът на статията в IFLScience твърди, че яркостта ще бъде само -3,6 звездна величина. В такъв случай, "Фарът" ще бъде четвъртият по яркост обект след Слънцето, Луната и Венера.

Така или иначе, ако разгъването мине успешно, Маяк със сигурност ще създаде проблеми. Яркостта на спътника може да попречи на планираните астрономически наблюдения на нощното небе. 

Астрономите често трябва да се справят с други изкуствени обекти, включително сателити, които от време на време блестят ярко, когато отразят слънчевите лъчи.

От своя страна, създателите на проекта казват, че мисията има и научна цел. Освен че просто ще блести, спътникът ще тества аеродинамична спирачната система в орбита като голямата площ на апарата предизвика повече атмосферно съпротивление и го насочи обратно в атмосферата, за да изгори. Тази технология може да се използва за изчистването на земната орбита от стари спътници и космически боклуци в бъдеще.

Въпреки това, има несъмнено и други начини да се тества тази технология, без да се предизвиква неудобство, заключава IFLScience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!