Русия стартира след две седмици спътник. Той ще бъде най-ярката звезда в небето (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2017 в 00:59 10828 3

Изображение: cosmomayak.ru

Стартът на руския микросателит "Маяк" е насрочен за 14 юли тази година. Цял месец хората на Земята ще могат да наблюдават през нощта блестящ обект, по-ярък от Венера и Сириус, съобщиха създателите на сателита.

Сателитът "Маяк" ще бъде изстрелян от Байконур в Казахстан с ракетата-носител "Союз-2.1а", заедно с "Канопус-В-ИК" и още 71 малки космически апарати. Стартът е насрочен за 14 юли в 9:36 московско време (9:36 българско време).

Проектът е ръководен от Московския държавен университет по машиностроене. Той събра почти два милиона руски рубли или повече от 30 000 долара на руския сайт за групово финансиране Boomstarter, разказва IFLScience.

След като излезе на орбита, на около 600 километра, "Маяк" ще разгърне слънчев отражател от тънък метализиран филм под формата на пирамида с ръб 3 метра. Той ще направи на Земята гигантски слънчеви зайчета. 

Създателите на сателита твърдят, че яркостта на обекта в звездното небе ще достигне звездна величина -10 (това е по-ярко от всички звезди и планети в нощното небе). Според изчисленията на автора на статията в IFLScience, яркостта ще бъде само -3,6 звездна величина. В такъв случай, "Фарът" ще бъде четвъртият по яркост обект след Слънцето, Луната и Венера.

Макар че е интересен проект, не е задължително да прави нещо добро. 

Една странстваща звезда, носеща се през цялото нощно небе би могла да създаде проблеми за много от наблюденията на астрономическите програми.

"Ние водим толкова трудна борба за тъмни небеса в и около нашата планета", заяви Ник Хауи (Nick Howe), астроном и бивш заместник-директор на Обсерваторията Kielder в Нортъмбърланд. "Да видя това потенциално съсипано от някакви нелепи групово финансирани глупости хвърля сърцето ми в отчаяние", добавя той.

Космическият апарат е малък с размери около 30 см, но когато "Маяк" достигне слънцесинхронна орбита, ще разгърне своя отразяващ пирамидален рефлектор с площ 16 квадратни метра и дебелина 20 пъти по-малка от човешки косъм, изработен от тънък полимерен филм. Изображение: cosmomayak.ru

Алекс Шаенко, ръководител на проекта, заяви, че проектът "няма да бъде проблем", добавяйки, че има "много космически кораби, плаващи в нощното небе, някои дори по-ярки от Маяк". Това е вярно до известна степен, но много от тях могат лесно да бъдат проследени и коригирани.

От своя страна, инженерите, които стоят зад този проект се надяват, че това ще насърчи хората да работят за космоса. Той ще лети над различни места, така че реално да може да се види от много хора. На сайта си те отбелязват, че целта на проекта е популяризирането на "космонавтиката и космическите изследвания в Русия", и увеличаване на "привлекателността на науката и технологиите в образованието на младите хора."

Той може да успее да го направи. Но това може да вбеси някои астрономи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9025

3

Nikky Nikolov

01.07 2017 в 12:24

Много странна статия. В първия абзац научаваме, че Маяк ще е по-ярък от ВЕНЕРА и Сириус. Малко по-надолу пък се казва, че ще бъде четвъртия по-яркост обект в нощното небе СЛЕД Слънцето, Луната и ВЕНЕРА. А още по-надолу има изказване, че в крайна сметка имало и по-ярки космически кораби от Маяк.

В крайна сметка кое от всичко е вярно?

23293

2

Стефан

01.07 2017 в 01:14

Невярно.
Това е просто заобиколен път към аварийните осветители, които на два пъти не се отвориха (проекта "Знамя").
Идеята е да има рефлектор - чадър, който да се отваря и да свети нощем където трябва. В зони на природни бедствия, например, така че спасителите да не се борят поне за осветлението.
А писъците на англоезичните опоненти предизвикват отвращение. Първо: собствените им военни безобразия в космоса предизвикват смъртоносни заплахи за човечеството. И второ: никакъв ярък обект на небето не пречи по никакъв начин на телескопите. Просто полезрението им е толкова малко, че и да искат - не могат да се заслепят от това нещо.
Така че - завиждайте тихо!

15914

1

поп Дръвчо

30.06 2017 в 11:47

Логично. Дойде време космическите технологии да са по джоба на почти всеки и е напълно нормално да започнат да ги ползват и за проекти без непосредствена научна или практическа мотивация.