Сега на Меркурий вероятно има рентгенови полярни сияния заради гигантско изригване на Слънцето

Гигантско изригване на плазма от скритата далечна страна на Слънцето наскоро предизвика огромно изхвърляне на коронална маса, което се удари в Меркурий, предизвиквайки невидими рентгенови полярни сияния около скалистата планета

Ваня Милева Последна промяна на 13 март 2024 в 11:05 1824 0

Интерпретация на художник на космически кораб, летящ през рентгенови полярни сияния на Меркурий

Кредит Thibaut Roger/Europlanet (CC BY-SA 4.0)

Рентгеновите сияния на Меркурий няма да се виждат с невъоръжено око, но могат да се видят с рентгенови филтри на бъдещи сонди.

Гигантско, огнено изригване около 40 пъти по-голямо от размера на Земята наскоро избухна от скритата далечна страна на Слънцето. Изригването изхвърли масивен облак от плазма в космоса, който по-късно се разбива в скалистата повърхност на Меркурий, потенциално предизвиквайки "рентгенови сияния" върху незащитената от атмосфера планета.

Мощното слънчево изригване се е случило около 01:00 бълг. време на 10 март, съобщава Spaceweather.com. Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на НАСА забелязва голяма плазмена нишка, експлодираща зад североизточния край на Слънцето. Въз основа на количеството видима плазма, изригването вероятно е обхванало около 500 000 километра.

Данните на SDO показват, че експлозията, която вероятно е оставила след себе си огромен "огнен каньон" на повърхността на слънцето, е освободила и голямо изхвърляне на коронална маса (CME) – бързо движещ се облак от магнетизирана плазма и радиация – който се е сблъскал с Меркурий на 10 март.

Меркурий често е взривяван с CME поради близостта си до нашата звезда. Малката планета няма останала атмосфера в резултат на тази бомбардировка и е напълно изложена на пълната сила на тези слънчеви бури.

Когато електроните от CME ударят незащитената повърхност на Меркурий, те бързо се забавят. Това забавяне кара частиците да отделят енергия под формата на рентгенови лъчи, които учените могат да открият от Земята. Резултатът е подобно на сияние явление, което се вижда в рентгенови лъчи, а не във видима светлина, съобщава Space.com.

Масивна верига от плазма бе видяна да експлодира от далечната страна на слънцето на 9 март. Кредит: NASA/SDO

Гигантското изригване е най-новият знак, че максимумът на активността на приблизително 11-годишния цикъл на Слънцето, може вече да е започнал — много по-рано от първоначално прогнозираното.

По време на слънчевия максимум слънчевите изригвания и други видове слънчеви бури избухват по-често и по-мощно, тъй като магнитното поле на слънцето отслабва и в крайна сметка се преобръща. Учените вече виждат признаци, че това се случва .

През последния месец изследователите са видели някои от най-големите слънчеви бури от настоящия цикъл, включително чудовищно изригване от клас X – най- мощното от повече от шест години – и струя плазма, 15 пъти по-висока от Земята, която изригна от южния полюс на Слънцето.

Едно от най-големите притеснения по време на слънчевия максимум е, че изследователите не могат правилно да наблюдават обратната страна на слънцето, което може да крие гигантски слънчеви петна, които отприщват изненадващи слънчеви бури, като тази, която току-що удари Меркурий. Възможно е тези слънчеви петна да се завъртят към Земята, докато се върти Слънцето, излагайки нашата планета на изригвания и CME. Например през януари 2023 г. скрито слънчево петно ​​избълва изригване от клас X без предупреждение, което на косъм избегна Земята.

Известна застраховка да не бъдем изненадани от тези невидими тъмни петна имаме благодарение на марсохода Perseverance, който понякога може да шпионира далечната страна на Слънцето от Марс. Но това работи само когато Земята и Марс са разположени от противоположните страни на слънцето.

Източник: Mercury slammed by gargantuan eruption from the sun's hidden far side, possibly triggering 'X-ray auroras', Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !