Ще се търси произхода на живота в 250 г прах от астероида Бену (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 септември 2023 в 11:10 6247 0

Капсулата с проби OSIRIS-REx след кацане в пустинята в Юта.

Кредит NASA/Keegan Barber

Капсулата с проби OSIRIS-REx след кацане в пустинята в Юта.

След седем години и 6,21 милиарда километра сондата OSIRIS-REx на НАСА официално достави на Земята капсула с ценен прах от астероида Бену.

Това е голямо, невероятно постижение, подвиг на космическото дело, инженерството, отдадеността и уменията. Но въпреки че капсулата е достигнала своята дестинация - Земята - сега предстои още много работа.

Учените се надяват, че анализът на тази космическа почва ще даде нова информация за раждането на Слънчевата система и за това как градивните елементи на живота са се появили на Земята.

"Днешният ден бележи изключителен етап не само за екипа на OSIRIS-REx, но и за науката като цяло", заявява главният изследовател на OSIRIS-REx Данте Лаурета (Dante Lauretta) от Университета на Аризона.

"Успешното доставяне на проби от Бену на Земята е триумф на съвместната изобретателност и свидетелство за това какво можем да постигнем, когато се обединим с обща цел. Но нека не забравяме - макар че това може да изглежда като края на една невероятна глава, то наистина е само началото на друга. Сега имаме безпрецедентната възможност да анализираме тези проби и да навлезем по-дълбоко в тайните на нашата Слънчева система."

На мястото на събитието Жасмин Накаяма прикрепя опакованата капсула към хеликоптер за транспортиране до съоръжението за почистване. Кредит: NASA/Keegan Barber

След извличането от пустинята в Юта капсулата е откарана в преносимо съоръжение за почистване, за да се сведе до минимум замърсяването на Земята. Капсулата съдържа приблизително 250 грама материал, но няма да е ясно още няколко дни.

В чистото съоръжение са допуснати само шестима души, облечени в костюми на зайци, нитрилни ръкавици, покривала за обувки, коса и брада. Тяхната роля е да разглобят капсулата, като извадят - но не и да отворят - контейнера за събиране на прах, за да може той да бъде откаран в Центъра за космически полети "Джонсън" на НАСА.

Там изследователите внимателно ще отворят контейнера, ще измерят и опишат пробата, за да се подготвят за предстоящите научни изследвания. Части от пробата ще бъдат разпределени между учени от цял свят за различни видове анализи. НАСА ще разкрие резултатите от първия си анализ на 11 октомври.

Капсулата бе спусната с хеликоптер на паркинга пред хангара за чисти помещения. Кредит: NASA/Keegan Barber

Пробите са много ценни, защото представляват изключително непокътнат запис на ранната Слънчева система. Смята се, че космически обекти като астероида Бену са останали непроменени от момента на образуването им преди около 4,5 милиарда години.

Тук, на Земята, вече се намират доста образци от космически скали под формата на метеорити, които по някакъв начин са си проправили път до нашия свят и са се приземили на повърхността. Но образци като тези от Бену, събрани от OSIRIS-REx, са наистина специални.

"Тези проби са едни от най-непокътнатите скали, с които разполагаме. За разлика от естествените падания на метеорити, които бързо могат да се замърсят от нашата атмосфера, вода и биота, тези скали са непокътнати. Така че благодарение на Бену ще анализираме непокътнати проби от най-старите обекти в Слънчевата система", обяснява минералогът Ник Тимс () от Университета Къртин в Австралия.

"Ще можем да разкажем изключително много за това какво се е случило, когато Слънчевата система не е била нищо повече от прах и газ, както и за процесите, които са свързали планетите и са създали съставките за живота на Земята."

Един от основните модели за това как Земята се е сдобила със съставките, необходими за живота, включва доставка чрез бомбардиране с астероиди в началото на историята на Слънчевата система. Изследването на непокътнат астероиден материал може да помогне на учените да открият вероятността за този модел, изцяло или частично.

Данте Лаурета от Университета на Аризона се обръща към събралото се множество след извличането на пробата. Кредит: Chris Richards/University Communications

Можем също така да се открие какви минерали и молекули са се намирали в ранната Слънчева система. По-рано бяха осъществени две мисии за вземане на проби от астероиди, които върнаха материал на Земята - и двете от Японската агенция за аерокосмически изследвания.

През 2010 г. "Хаябуса" достави на Земята по-малко от един милиграм материал от астероида Итокава поради повреда на механизма за вземане на проби. "Хаябуса-2", която е много по-успешна, достави на Земята 5,4 грама материал от астероида Рюгу през 2020 г. От тази малка шепа астероиди учените успяха да извлекат много.

Те са открили зрънца звезден прах, по-стари от Слънчевата система, градивните елементи на живота, компонент на РНК, органични молекули, както и ранната история на Рюгу като млада планета във външната Слънчева система.

С 50 пъти по-голямо количество материал учените се надяват, че изследванията им на астероида Бену ще помогнат за разрешаването на някои от най-големите загадки на човечеството.

"Става дума за изучаване на произхода ни", отбелязва Лаурета през 2020 г., "за решаване на някои от най-основните въпроси, които си задаваме като човешки същества: Откъде сме дошли? И сами ли сме във Вселената?"

Източник: Origins of Life? We Now Have Up to 250 Grams of Bennu Dust. Here's What Happens Next., sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !