След близо век астрономи разгадават тайната на звезда, изригваща мощно в продължение на десетилетия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2024 в 11:05 1289 0

Концепция на художник за протозвездата V1647 Orionis и рентгеновите й емисии през 2004 г.

Кредит Wikimedia Commons

Концепция на художник за протозвездата V1647 Orionis и рентгеновите й емисии през 2004 г.

Фуорите са рядък тип звезди в ранен стадий на звездна еволюция. Наречени са на името на звездата FU Орион (FU Orionis или FU Ori). Този тип звезди не се носят кротко по своя път в галактиката, а от време на време избухват мощно. така яркостта на звездата FU Орион в рамките на шест месеца от 1936 г. се увеличава внезапно, без предупреждение,  1000 пъти от обичайната. Това не е наблюдавано дотогава при млада звезда и астрономите са озадачени от този факт в продължение на десетилетия.

Сега, 88 години по-късно, те най-накрая имат отговори. FU Орион активно се храни с поток от материал - и с помощта на наблюденията от Голямата милиметрова/субмилиметрова решетка на Атакама (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA) екип астрономи под ръководството на Антонио Халес (Antonio Hales) от американската Национална радиоастрономическа обсерватория директно наблюдава този поток материал.

"FU Ori е поглъщал материал в продължение на почти 100 години, за да поддържа изригването си. Най-накрая намерихме отговор на въпроса как тези млади изригващи звезди попълват масата си", разказва Хейлс. "За първи път имаме преки наблюдателни доказателства за материала, който подхранва изригванията."

Концепция на художник за двойната система FU Orionis. (NSF/NRAO/S. Dagnello)

Този материал е нишка от въглероден оксид, която се насочва към централната звезда на системата FU Орион. Тази нишка не съдържа достатъчно материал, за да подхрани избухването на звездата, така че изследователите смятат, че това е опашката или остатъците от много по-голямо струпване на газ, което е било погълнато от звездата с течение на времето.

"Възможно е взаимодействието с по-голям поток газ в миналото да е довело до нестабилност на системата и да е предизвикало увеличаването на яркостта" предполага Хейлс.

FU Орион се намира на около 1360 светлинни години от нас, в съзвездието Орион. Това е двойна система от две сравнително малки звезди на възраст около 2 милиона години. Всяка звезда все още расте, обградена и захранвана от диск от прах и газ, който се влива в нея, бавно подхранвайки растежа ѝ с относително постоянна скорост.

Въпреки че FU Орион е първата подобна звезда, наблюдавана да избухва през 30-те години на миналия век, оттогава астрономите са открили и други млади, все още растящи звезди, които се държат по същия начин.

Смята се, че механизмът, който стои зад фуорите е резултат от ускорен трансфер на маса от акреционния диск около всяка звезда.

Работата на Хейлс и колегите му показва, че това наистина може да е така - и че допълнителната маса идва от материал, падащ от междузвездното пространство върху диска, давайки на младата звезда тласък за подхранване, който я кара да пламти със светлина и топлина.

Светлинната крива на синята лента за FU Орион, адаптирана от Clarke et al. (2005). Вмъкнатата графика, адаптиран от Siwak, et al. (2013), илюстрира променливостта на кратката времева скала.

Астрономите провеждат наблюдения, използвайки няколко конфигурации на антените на ALMA, за да изобразят звездната система в различни пространствени мащаби, за да картографират формата и размера на струята въглероден оксид. След това с помощта на числено моделиране определят свойствата, масата и скоростта на пренос на струята, за да може FU Орион да се зареди с достатъчно енергия, за да предизвика почти вековна (и продължаваща) ярост.

"Сравнихме формата и скоростта на наблюдаваната структура с тези, които се очакват от следа от нахлуващ газ, и числата се оказаха логични", разказва астрономът Аашиш Гупта (Aashish Gupta) от Европейската южна обсерватория.

Карти на скоростта на каналите 12CO към FU Орион. Кредит: A. S. Hales et al 2024 ApJ 966 96; DOI 10.3847/1538-4357/ad31a1

Не е ясно откъде е дошъл допълнителният материал, но може да е от остатъците от протозвездната обвивка - материалът, заобикалящ двойката при раждането на звездите, който пада върху диска от покрайнините.

Астрономите смятат, че всички звезди бебета могат да претърпят подобни избухвания; откритието на това какво е предизвикало и задвижило избухването на FU Орион, прототипа на избухващите звезди бебета, може да ни помогне да разберем как този процес определя техния растеж и еволюция.

Справка: Discovery of an Accretion Streamer and a Slow Wide-angle Outflow around FU Orionis; A. S. Hales, A. Gupta, D. Ruíz-Rodríguez, J. P. Williams, S. Pérez, L. Cieza, C. González-Ruilova, J. E. Pineda, A. Santamaría-Miranda, J. Tobin et al; The Astrophysical Journal, Volume 966, Number 1; DOI 10.3847/1538-4357/ad31a1

ИзточникAstronomers Finally Solve Mystery of Star Violently Erupting For Decades, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !