Сондата Dawn откри първите следи от огромен древен океан на Церера

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 октомври 2017 в 00:00 4119 0

Сондата Dawn намери първите улики за наличието на огромен леден океан на Церера, чиито води в далечното минало са обхващали по-голямата част от повърхността на планетата джудже, съобщава Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Минералите, съдържащи вода, са широко разпространени на Церера, което предполага, че планетата джудже може да е имала глобален океан в миналото. Какво е станало с този океан? Може ли Церера все още да има течна вода?

Две нови проучвания, публикувани статии в списания Journal of Geophysical Research: Planets и Earth and Planetary Science, от мисията на НАСА Dawn хвърлят светлина върху тези въпроси.

В първото изследване екипът на Dawn установи, че кората на Церера представлява смес от лед, соли и хидратирани материали, които са били подложени на миналото и евентуално скоро на геоложка активност, както и че тази кора е била в  по-голямата си част дъно на древен океан. Второто изследване се основава на първото и предполага, че има по-мек и лесно деформируем слой под твърдата повърхност на кората на Церера, в който може да има следи от течност, останала от океана. 

"Колкото повече научаваме за Церера, толкова повече осъзнаваме, че това е един много сложен свят, който в миналото може да е имал океан от течна вода на повърхността, останки от който може да са останали в дълбините на планетата джудже" - заяви Джулия Кастило-Роджес (Julie Castillo-Rogez), научен ръководител на мисията Dawn.

От февруари 2015 г. когато Dawn откри загадъчните бели петна в кратера Окатор на повърхността на Церера, учените започнаа да подозират, че в нейните недра или на повърхността й може да се крият големи запаси вода. Тази вода може да е причината за светлите области, които всъщност са залежи на сол и сода.

Церера се намира достатъчно близо до Слънцето и затова учените си задават въпроса как е възможно да се запази на повърхността й вода, без да се изпари от топлината на слънцето в продължение на милиарди години. Един от отговорите е наличието на кратери на Церера, в които никога не попадат слънчеви лъчи.

Алтернативен отговор на този въпрос е намерен двете групи автори на новите изследвания. Според тях в миналото, както показват новите снимки и данни за структурата на Церера, нейната повърхност може да е била покрита с гигантски воден океан.

Както се вижда от наблюденията на гравитационните аномалии в дълбините на Церера, горните слоеве на кората са по-близо по плътност до леда, отколкото до скалите, но имат много по-висока якост от чистия лед. С други думи, ако Церера се състоеше от обикновен лед, повърхността й няма да бъде толкова стабилна, колкото е всъщност.

Причината за това, както се вижда от компютърните модели на подпочвения слой на планетата джудже, той може би не е чист лед, а от т. нар. клатрати - съединения на вода, метан и други газове. Клатратите са много здрав и стабилен материал, при достатъчно ниски температури, което може да обясни защо Церера е запазила формата си.

Концепция на художник показва диаграма на структурата на вътрешността на Церера, въз основа на данни за гравитационното поле на планетата джудже от мисията Dawn на НАСА.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !