Супербърз двигател ще може да достигне Марс за 39 дни (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 11:12 6593 1

НАСА е избрала няколко компании, които да разработят 12 проекта съвременни космически технологии, включително двигателят VASIMR, с помощта на който ще може да се стигне до Марс за няколко дни, а не месеци. (илюстрация: Ad Astra Rocket Company).

Американската космическа агенция НАСА е избрала няколко компании, които да разработят 12 проекта съвременни космически технологии, включително по-бърз начин за пътуване в космоса.

Много от тези проекти са насочени за създаването на условия за живот на други планети и върху конструирането на малки спътници за изучаване на космоса. Проектите се изпълняват в рамките на програмата Next Space Technologies for Exploration Partnerships или "Следващи космически технологични партньорства за по-нататъшно изследване" (на английски е съкратено като "следващата стъпка" - NextSTEP).

Например, компанията Ad Astra Rocket, базирана в Тексас, е обявила, че разработва двигател, които ще може да доставя хора и товари до Марс за 39 дни. Двигателят VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket - електромагнитен ускорител с променлив специфичен импулс, който използва плазма като гориво, като работата по него е започнала още през 1999 г. За този двигател се говори в продължение на няколко години, защото би могъл да намали времето за пътуване до Марс от няколко месеца до няколко седмици. 

Тестът през 2013 г. е бил успешен, така че сега НАСА обмисля използването на този двигател в бъдеща мисия до Червената планета.

"Щастливи сме заради тези планове и сме горди да обединим усилията си с НАСА в последните етапи на подготовката на мисията", - казва д-р Франклин Чанг Диас (Franklin Chang Diaz), изпълнителен директор на Ad Astra Rocket, физик и космонавт. - "И с нетърпение очакваме успешни резултати от това партньорство".

През следващите три години, НАСА планира да финансира компанията с около 10 милиона долара, за да усъвършенства двигателя и да го приведе в готовност за полет в космоса. Очаква се, че в този период, ще бъде демонстриран нов прототип, VX-200-SS, който ще бъде тестван за непрекъсната работа над сто часа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2015 в 21:54

По плазмени двигатели работеше още СССР в седемдесетте. Тягата която създават е микроскопична и наистина могат да постигнат подсветлинни скорости ... ама години след старта на по-тежък апарат. да не говорим, че през втората половина от пътя ще трябва да забавят /за достигнат до Марс, а не смо да профучат край него/. Прекалено оптимистично, та чак несериозно като новина.