Това е сладолед ... а може би не?

Ваня Милева Последна промяна на 20 януари 2020 в 11:57 2947 0

Кредит: ESA/DLR/FU Berlin , CC BY-SA 3.0 IGO

Вероятно си мислите, че това, което виждате на снимката по-горе, е вкусен сладолед от шоколад и ванилия.

Но това не е сладолед ... е поне, не е сладолед, който може да си купите.

Тази белота с редуващи се тъмночервени и кафяви ивици е част от ледената шапка на Северния полюс на Марс, снимана със стереокамера с висока резолюция (HRSC) на борда на европейския космически изследователски апарат Mars Express.

Снимката не е нова, тъй като е заснета през 2006 г., но Европейската космическа агенция (ESA) я публикува тази седмица.

По-долу можете да видите Северния полюс на Марс и лентата, която е снимана с HRSC, на 16 ноември 2006 г. по време на 3670-ата обиколка на космическия апарат, за да бъдем точни.


Кредит: NASA MGS MOLA Science Team

Полюсите на Марс са покрити с наслагани слоеве лед, главно воден лед, които през годината под влиянието на слънцето се променят по размер и състав. През зимата на Марс температурата пада под -125 градуса по Целзий и въглеродният диоксид започва да се утаява от атмосфера и започва да се натрупва като лед, създавайки по-тънък допълнителен слой с дебелина няколко метра върху водния лед. След това около 30 процента от въглеродния диоксид от атмосферата на Марс се превръща във временен леден слой. Между белия лед се появяват тъмночервените и "шоколадови" корита от прах от Марс. Те са част от по-широка система от депресии, които се въртят от центъра на полюса навън. Когато се гледа в по-голям мащаб, както в контекстната карта, този модел става очевиден - коритата се извиват и се огъват навън в посока, обратна на часовниковата стрелка, увивайки се около полюса и създавайки модел, подобен на зеброви ивици.

Смята се, че тези спираловидни характеристики се образуват чрез наслагване на процеси, като най-значимият е вятърната ерозия. Смята се, че ветровете кръжат радиално от центъра на северния полюс, циклично се движат навън, за да създадат спираловидния модел, който виждаме.

Тези ветрове, известни като катабатни ветрове, се движат като се спуска студеният и сух въздух от силата на гравитацията, често произхождащ от райони с по-висока кота (като ледници или покрити със сняг плата) към по-ниски, по-топли райони като долини и депресии. Те се влияят от силата на Кориолис, която ги кара да се отклоняват от правия път и да формират гореспоменатия спирален модел, който виждаме.

Полюсите и всички активни процеси, протичащи в тези региони, са особено интересни области на Марс. Тези слоеве лед съдържат информация за миналото на Марс, по-специално за това как се е развил и променил климатът му през последните няколко милиона години. Ледът се смесва със слоеве повърхностен прах и се утаява на северния и южния полюс, показвайки моментна снимка на планетарните характеристики през този период от историята.

За ентусиастите - вижте тази 3D версия на снимката (натиснете върху картинката за по-голяма версия).

Източник: United space in Europe
.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !