В МКС се разби боклук, спука се илюминатор (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 май 2016 в 08:54 621 0

Кредит ESA

Астронавтът Тим Пийк на Европейската космическа агенция сподели в Тwitter снимка на пукнатия илюминатор на модула "Купола", заради сблъсък с малко парченце от космически боклук.

Купола (Cupola) е модулна обсерватория, прикачена към Международната космическа станция, която осигурява на екипажа на станцията директен поглед при скачването на космическите кораби и совалки с МКС.

Повредата е причинена от малък фрагмент от космически отломки, вероятно олюспена боя или парченце метал не по-голямо от няколко хилядни от милиметъра, обясниха специалистите на Европейската космическа агенция.

Тъй като МКС се движи със скорост 7,66 км/сек. (27600 км/ч.) всеки отпадък, летящ наоколо по друга орбита, може да предизвика повреда. Илюминаторите на станцията са с 80 см диаметър и 10 см дебелина. Направени са от многослойно кварцово и боросиликатно стъкло, така че сблъсъците с такива малки фрагменти не представляват опасност.

Но по-големи отломки вече представляват сериозна заплаха. Един обект с размер до 1 см може да деактивира инструмент или важна система за полета на сателит. Фрагмент с размер повече от 10 см може да разбие сателита или космическия кораб на парчета, пише EКA.

На МКС вече й се е налагало да  прави маневри за избягване по-опасни и големи отломки. През 2014 с почти километър е коригирана орбитата на станцията, за да не се пресече прогнозирата й траектория с тази на фрагмент от степен на старата европейска ракета Ariane 5.

За съжаление, количеството на отпадъците непрекъснато расте. Например през 2007 г. китайците тестваха стрелба с балистична ракета по спътник. Това прибави още 3000 нови отломки в орбита.

В момента НАСА проследява повече от 500 000 сравнително големи отломки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !