В събота вечер ще видим частично лунно затъмнение. Ако облаците пречат, може да го гледаме и онлайн

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2023 в 11:41 3802 0

Кредит Wikimedia Commons

Частично лунно затъмнение ще се случи в нощта на събота 28 срещу неделя 29 октомври.

По време на този вид затъмнение Луната преминава през земната сянка, така че част от лунната повърхност вече няма да получава пряка слънчева светлина и ще изглежда сякаш е била отхапана част от нея.

Затъмнението ще бъде видимо в цяла Европа, Азия и Африка, както и в Западна Австралия, включително и в България.

Ходът на затъмнението 28 октомври. Кредит: sky.observe.com.

Затъмнението започва в 21:01 ч. – когато Луната навлезе в полусянката на Земята (№1 на изображението по-горе) – и достига своя максимум в 23:14 ч. (№3), на височина от приблизително 51° (в София). В 22:35 луната навлиза в основната сянка (№2) и в 23:52 луната отново напуска основната сянка (№4). Затъмнението завършва в 1:26, когато изчезва и полусянката (№5).

Ето данните за събитието за София според Time&Date.

Това лунно затъмнение не е особено впечатляващо, защото луната едва докосва плътната сянка (умбрата), оставяйки лунната повърхност минимално затъмнена (почти навсякъде от видимата страна на Луната все още има поне малко слънчева светлина).

Въпреки това, по време на максимума, Луната ще бъде леко "отхапана". Останалата част от Луната е в полусянката в този момент и поне малко слънчева светлина ще пада върху тези части от повърхността на луната.

Какво е лунно затъмнение?

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се подравнят, така че Луната да премине през земната сянка.

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за затъмнение не се появява при всяко пълнолуние.


За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето защо става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка.

Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че затъмнението се вижда най-добре, когато Луната е в умбрата. Когато Луната е в умбрата, тя придобива червеникав оттенък. Затова лунните затъмнения понякога се наричат ​​"кървава луна".

Защо луната става червена

Въпреки че този червен оттенък е най-поразителен по време на пълно лунно затъмнение, Луната ще потъне в алена светлина дори по време на частично лунно затъмнение.

И така, защо нашата луна става червена, а не черна, когато се скрие в сянката на Земята?

Този феномен е свързан с начина, по който се разсейва светлината. Явление, наречено разсейване на Релей, кара някои дължини на вълната на светлината да се разсейват повече от други. По-конкретно, дължините на вълната на светлината се разсейват най-много от фини частици, които са около една десета от дължината на вълната на светлината или по-малки.

По време на пълно лунно затъмнение Слънцето, Земята и Луната са идеално подредени, така че нашата синя планета възпрепятства слънчевите лъчи да достигнат Луната.

Светлинните лъчи могат да се пречупват около ръбовете на нашата планета, преди да бъдат отразени върху Луната. Но слънчевата светлина първо преминава през земната атмосфера и по време на това пътуване частиците в атмосферата разпръскват предимно синята светлина с по-къса дължина на вълната. По този начин оранжевата и червената светлина с по-голяма дължина на вълната осветяват лунната повърхност.

Изгревите също имат оранжев или червеникав оттенък. Кредит: Wikimedia Commons

Защо небето е червено при изгрев и залез

Слънцето е много близо до хоризонта по време на залез. Слънчевата светлина трябва да мине през по-дебел слой атмосфера, за да стигнете до земята. Повечето от синята светлина се отклонява, а червената светлина остава. Затова слънцето изглежда червено по време залез (виж илюстрацията). От друга страна, през деня слънчевата светлина минава през по-тънък слой от атмосферата и тогава синята светлина се отклонява по-малко и слънчевата светлина изглежда бяла. В същото време небето е пълно с разсеяна синя светлина и цялото небе изглежда синьo. .

Луната ще мени нюансите си по време на различните етапи на лунното затъмнение, променяйки се от първоначалното сивкаво в оранжево и кехлибарено.

Атмосферните условия също могат да повлияят на яркостта на цветовете. Например допълнителни частици в атмосферата, като пепел от горски пожар или скорошно вулканично изригване, могат да накарат Луната да е в по-тъмен нюанс на червеното, обясняват от сайта на НАСА.

Макар да не сме в зоната на пълното затъмнение (а и времето отново може да е облачно), все пак ще имаме възможност да наблюдаваме частичното лунно затъмнение дистанционно. Сайтът timeandate.com ще включва предавания на живо на затъмнението от различни места по света.

Излъчването ще започне в събота, 28 октомври от 22:00 ч. българско време:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !