Вижте как реално изглежда гмуркането на "Касини" през пръстените на Сатурн

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 май 2017 в 11:16 5235 0

Ново видео от последователни изображения, направени от сондата "Касини" на НАСА, показва как изглежда Сатурн през погледа на космическия кораб по време на първото от неговите големи финални гмуркания между планетата и нейните пръстени на 26 април, съобщи сайтът на агенцията.

Филмът е композиран от едночасовите наблюдения на космическия кораб. Започва с изглед на спираловидния водовъртеж на северния полюс на планетата, а след това преминава през външната граница на известният вихър с форма на шестоъгълник.

"Бях изненадан да видя толкова много остри ръбове по външната граница на шестоъгълника", каза Кунио Саянаги (Kunio Sayanagi), сътрудник на екипа на Касини базиран от Университета на Вирджиния в Хемптън, който участва в създаването на новото видео. "Нещо трябва да се противопоставя на смесването и да поддържат тези ръбове на такива ширини ", допълва той.

Към края на филма, камерата се завърта, тъй като космическият кораб преориентира антената в посоката на Земята.

Филмът е заснет с променлива резолюция от 8,7 км на пиксел до 810 м на пиксел.

"Изображенията от първото преминаване бяха страхотни, но бяхме консервативни с настройките на камерата. Ние планираме да направим промени за следващите наблюдения на 28 юни, което смятаме, че ще доведе до още по-добри изгледи", заяви Андрю Ингърсол (Andrew Ingersoll), член на екипа на Касини, базиран в Калтек в Пасадена, Калифорния.

Мисията Касини-Хюйгенс е съвместен проект на НАСА, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Научната одисея е планирано да завърши на 15 септември 2017 г. , когато "Касини" ще се потопи в Сатурн, същевременно изпращайки до Земята измерванията си, докато изгаря като метеор в атмосферата на газовия гигант.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !