Вселената и животът могат да съществуват и без едно от 4-те взаимодействия

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 февруари 2018 в 00:10 6940 0

Кредит Bjørk – National Geographic Wallpapers

В един свят без слабо взаимодействие на планетите водата ще бъде направена от деутерий вместо от водород.

Учените доказаха, че алтернативна вселена, в която липсва едно от основните взаимодействия, би могла да съществува. В нея биха могли да се появят галактики, звезди, планети и евентуално дори живот, разказва Science News.

Статията със съответните изчисления е публикувана в arXiv.org.

Всички разнообразни взаимодействия на частиците във Вселената се свеждат до действието на четири фундаментални сили: гравитация и електромагнетизъм, силна ядрена сила (която прави атомните ядра стабилни) и слаба (отговорна за радиоактивното разпадане и превръщането на неутроните в протони, електрони и неутрино). И ако е вярна хипотезата за съществуването на безброй вселени, които могат да имат други закони на физиката, другите вселени може да са лишени от една или друга фундаментална сила.

Според изчисленията на американски физици не всички видове фундаментални взаимодействия са еднакво важни - слабото взаимодействие, отговорно за превръщането на неутроните в протони, електрони и неутрино (бета-разпад), не е толкова важно. "Това е единственият вид, от който може напълно да се лишим, без да се развали всичко", обяснява Фред Адамс (Fred Adams) от Университета в Мичиган, водещ автор на изследването.

В новото изследване, той и колегите му създават симулация на създаването на материята при Големия взрив, а след това звездите, но без участието на слабото взаимодействие. В нашата Вселена една от последиците от разпада на неутрона е, че по-голямата част от Вселената се състои от водород, който се състои от един протон и един електрон. Звездите в горещите ядра превръщат протоните в хелий и по-тежки елементи, след което ги изхвърлят в космоса. Но без слабото взаимодействие Вселената ще бъде изпълнена с неутрони, които няма да се разпадат, а това е един вид задънена улица за създаването на по-тежки елементи. Но има изход. Единственият начин да създадем сложна материя е да започнем с по-малко неутрони и повече свободни протони, отколкото в нашата Вселена. Тогава неутроните и протоните могат да се свържат и да създадат деутерий, наричан още тежък водород.

И ако е вярна хипотезата за съществуването на безброй вселени, които могат да имат други закони на физиката, другите вселени може да са лишени от една или друга фундаментална сила. Източник: glasgowsciencecentre.org

Звезди, подхранвани от деутерий, както се вижда от симулацията, ще продължават да светят, но ще изглеждат различно. Изгарянето на деутерий е по-ефективно от изгарянето на водорода, така че тези звезди ще бъдат по-горещи, по-големи и по-червени от нашите. Но въпреки това, те биха могли да създадат всички елементи на периодичната маса до желязо, а космическият вятър може да разнесе елементите в космоса.

Тогава на планетите в такава Вселена водата ще бъде направена от деутерий вместо от водород. Той е токсичен за живота в нашата Вселена, но ако животът еволюира от деутерирана вода, такъв живот би се чувствал добре в такива условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !