За първи път в историята: Доставени са почвени проби от обратната страна на Луната (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 юни 2024 в 10:32 1154 0

Капсулата с реголит на Земята

Кредит CGTN

Капсулата с реголит се приземи в провинция Вътрешна Монголия

Капсулата с реголит, взета от мисията Чан'ъ 6 от обратната страна на естествения спътник на Земята, се спусна с парашут и кацна безопасно в провинция Вътрешна Монголия (Китай).

Мисията Чан'ъ 6 (Chang'e 6), която продължи 53 дни, е завършена.

Китайският апарат, изстрелян в космоса на 3 май, кацна на Луната на 2 юни в ударния кратер Ейткен на Южния полюс, събра проби почва и след това модулът му за излитане достави събрания реголит на орбиталният апарат.

Специално отразяване на завръщането на лунната сонда Chang'e-6. Кредит: CGTN

Досега от Луната са вземани проби почва 10 пъти. Сегашният случай е 11-ти, но е първата проба, взета от обратната страна на Луната в историята.

Доставянето на пробите от обратната страна на Луната ще даде възможност за обширни изследвания на нейния състав и еволюция. Събраните материали могат да помогнат на учените да разберат защо обърнатата към нас страна и обратната страна на Луната са толкова различни и да получат информация за ранната история на Слънчевата система.

Кредит: CCTV

На 18 юни Space.com съобщи, че Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) на НАСА е наблюдавал китайския Чан'ъ 6 на обратната страна на Луната за първи път. Марк Робинсън, отговарящ за системата камери на борда на LRO, отбеляза, че Чан'ъ 6 се намира близо до ръба на приблизително 50-метров кратер, ограден от два кратера с подобен размер. LRO откри Чан'ъ 6 на обратната страна на Луната на 7 юни.

Китай вече е планирал следващите си лунни мисии. Това ще бъдат Чан'ъ 7 през 2026 г., а Чан'ъ-8 ще последва около 2028 г. като тестова мисия за проверка на технологиите.

Те са описани като предшественици на ръководената от Китай Международна лунна изследователска станция (ILRS - International Lunar Research Station). Изстрелванията на свръхтежки товари в началото на 2030 г. ще построят ILRS.

Преди това Китай има за цел да изпрати двама астронавти на лунната повърхност преди 2030 г. Редица страни и организации са се присъединили към проекта ILRS.

Източник: China's Chang'e-6 mission enters final return stage,  CGTN

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !