Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Бунт срещу МОН: математици напускат комисиите на олимпиадите от IX до XII клас

Александра Маркарян Последна промяна на 08 ноември 2016 в 15:52 12340 1

Членовете на националните комисии за провеждането на олимпиадите по математика за ученици от IX до XII клас подадоха оставки. Причината е несъгласие с решение на министъра на образованието Меглена Кунева, с което се определят съставите на комисиите. Те се различават силно от съставите, предложени от Съюза на математиците в България.

Това става ясно от писмо, изпратено до OFFNews от доц. Емил Колев от Института по математика и информатика и зам.-ръководител на националния отбор по математика.

Потърсени за коментар от OFFNews, от Министерството на образованието и науката заявиха, че няма да преговарят с подалите оставки, а вече са предложили на университетите, които имат математически факултети, да излъчат свои представители, които да влязат в комисиите за математическите олимпиади.

Ето и текста на писмото на математиците, изпратено до OFFNews:

България е страна с традиции в провеждането на олимпиади по математика за ученици. Известни са успехите и многото спечелени медали от българските ученици. Един от основните фактори за това е доброто взаимодействие между МОН, СМБ (Съюз на математиците в България), неправителствени организаци и спонсори. Основните математически състезания в България са Есенен математически турнир, Зимни математически състезания, Пролетни математически състезания и Националната олимпиада по математика. Всички те са основа за определяне на националните отбори на България за участие в международни олимпиади.

Всяка година МОН определя национални комисии, които осигуряват научното обезпечаване на част от тези състезания. СМБ като организация, имаща необходимия научен потенциал и традиции, предлага на МОН състава на тези комисии. Когато МОН е изказвало резерви по отношение на направените предложения, възникналите противоречия са се решавали успешно с диалог между МОН и СМБ. Определянето на окончателния състав на комисиите става със заповед на Министъра на образованието.

Със заповеди на министъра на образованието от 27.10.2016 г. бяха назначени комисии за провеждане на олимпиади и състезания за ученици през 2016/2017 учебна година. Съставите на тези комисии силно се различават от направените от СМБ предложения.

Част от включените в състава на тези комисии хора не са предварително консултирани за тяхното желание да участват. Нещо повече, включени са силно компрометирани хора.

Очевидно е, че съставите на комисиите се определят под давление, по неясни правила и в нечистоплътен интерес на хора, ползващи се с одобрението на някои от чиновниците в МОН.

Поради тези причини всички членове на комисиите за състезанията 9 – 12 клас уведомиха Министъра на образованието, че подават оставки.

Надяваме се, че случващото се не е целенасочена, обмислена и дългосрочна политика на МОН по отношение на определянето на комисиите. Вярваме, че опитите да се използва МОН за лична изгода на компрометирани хора няма да успеят.

То е подписано от: чл.-кор Олег Мушкаров (ръководител на националния отбор по математика 1994-1998), доц. дмн Емил Колев (ръководител на националния отбор по математика 2004-2008), проф. дмн Николай Николов (ръководител на националния отбор по математика 2009-2013), проф. дмн Петър Бойваленков (ръководител на националния отбор по математика 2014- ...), доц. д-р Ивайло Кортезов (ръководител на националния отбор по математика за ученици до 15,5 години).

Математиците прилагат и текста на писмото, с което подават оставки:

Уважаема г-жо Министър,

На 27.10.2016 г. С Ваши заповеди бяха определени съставите на комисиите за провеждане на националните състезания и олимпиади по математика за ученици. Аргументираните предложения на Съюза на математиците в България за комисиите в младшата възрастова група останаха неотразени по същество, въпреки:

1. активната кореспонденция от страна на СМБ до МОН (за съжаление, едностранна);
2. кореспонденцията от страна на Екипа за извънкласна работа по математика;
3. личното писмо до Вас на Президента на Международната олимпиада по математика (МОМ) проф. Джеф Смит.

МОН реши отново persona non grata за МОМ (най-престижната форма за изява по математика на ученици) и човек, неразпознаваем в науката според критериите на МОН (3 статии и 0 цитирания според Web of Science, 0 статии и 0 цитирания според Scopus), да оглави за n-ти път (n>6) няколко комисии за състезания по математика.

Възмутени сме от това отношение на МОН!

Поради горното оттегляме участието си в комисиите, в които сме назначени.

Оставаме с уважение,

проф. дмн Петър Бойваленков,
чл.-кор. проф. дмн Олег Мушкаров,
проф. дмн Николай Николов,
проф. дмн Иван Ланджев,
доц. дмн Емил Колев,
доц. д-р Борислав Лазаров,
доц. д-р Ивайло Кортезов,
гл. ас. д-р Стоян Боев,
Диана Данова,
Александър Иванов,
Пламен Пенчев,
Ангел Гушев,
Динко Раднев

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!