Задачка за уикенда: Как да се отървем от жените

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2017 в 12:02 6994 0

Кредит South China Morning Post

Предлагаме ви една логическа задача на Алекс Белос (Alex Bellos), за да ви дадем възможност за малко мозъчна гимнастика през почивните дни.

Проверете дали можете да планирате държавна демографска политика.

Представете си, че сте получили поста на министър на демографската политика в държава с много строги закони. Преди да дойдете на власт мъжете и жените в тази страна винаги са се раждали поравно - 50 на 50%.

Вие издавате указ, че ако се роди момиче в семейството, семейството не трябва да има повече деца. Ако се роди момче, двойката се задължава да има още едно бебе. Жените могат да раждат по едно дете всяка година докато не попаднат под забраната.

Въпрос 1: Какво ще бъде съотношението между момчетата и момичетата във вашата страна след сто години?

Въпрос 2: Каква политика трябва да се провежда, ако искате да постигнете максимално възможен брой момичетата в страната?

(Забранено е да се убива или експулсира някой от страната, можете само да поощрявате или забранявате на хората да се размножават).


За да видите отговора, маркирайте с мишката белия текст по-долу:

1. Ако приемем, че мъжете и жените живеят по равно, след сто години съотношението между половете във вашата страна ще бъде 50 на 50. Такава политика няма да се отрази на баланса между мъже и жени.

За да се докаже това, нека си представим, че през 2017 година 1000 семейства имат по едно бебе. В 500 от тях са родени момичета, а в 500 - момчета. Родителите на момчетата след година ще родят следващото си дете - ще се появят 250 момичета и 250 момчета. Родителите на момчетата ще си имат трето дете - ще се появят още 125 момичета и 125 момчета. За три години в тези семейства се появят 875 момичета и 875 момчета - абсолютно поравно. Без значение колко ще продължите това правило, балансът няма да се наруши.

2. Няма такава политика по раждаемостта, която би могла да наруши равновесието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !