6 "сигнални лампички", че става въпрос за шарлатанство

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 13:44 13256 1

Повечето от нас смятат себе си за компетентни, информирани хора, но истината е, че често сме изключително наивни, когато става въпрос за псевдонаука и шарлатанство. Това е лошата новина. Добрата новина е, че е учудващо лесно да се каже кое е шарлатанство и кое истинска наука.

Доктор Ейми Тютър (Amy Tuteur) е получила бакалавърска степен по медицина в Харвард и медицинска научна степен от Бостънския университет. В своя блог тя обяснява как може лесно да разберете, че си имате работа с медицински шарлатанин и излага списък от 6 "сигнални лампички" , с помощта на които ще откривате псевдонауката от километри:

Претенции за тайно знание

Ако някой ви споделя тайни медицински познания, да знаете, че се опитва да ви измами, защото не съществува такова нещо като тайни медицински познания. Във време, когато има буквално хиляди конкурентни медицински списания, огромен натиск върху изследователите да публикуват статии и резултати, разпространението им в Интернет, където може моментално да се намери всичко, никакво лекарство не би могло да бъде тайна.

"Всичко е голяма конспирация"

В цялата история на съвременната медицина, никога не е имало заговор да се скрие животоспасяваща информация сред професионалистите. Разбира се, отделна компания може да скрие информация за да получи предимство пред конкурентите си или да отрече вредното въздействие на продуктите си, но никога не може да съществува голям заговор, защото всеки аспект на здравната индустрия е конкурентен. Огромни конспирации, обхващащи лекари, учени и служители на общественото здраве са невъзможни и съществуват само в съзнанието на шарлатаните.

Фалшивото ласкателство

Ако се опитват да ви продадат нещо, шарлатаните неизменно се опитват да ласкаят потенциалните клиенти, намеквайки, че те са умни, проницателни и предпазливи. Те представят невярващите като "стадо от овце", които се задоволяват да приемат авторитетни фигури, а не мислят за себе си. Един истински медицински специалист не е необходимо да ви ласкае. Той или тя знае кое е истина и кое не е и просто споделя информацията, с която разполага. Можете да й вярвате или не. 

Плашилото "токсин"

Токсините са невидими, но навсякъде около нас. Те постоянно заплашват хората. Те са зло по аксиома, те се изхвърлят в околната среда, те се създават от "злите" корпорации или са в нездравословните храни. Има само един проблем - "токсините" са плод на въображението, точно по същия начин, както средновековната "черна жлъчка" и миазмите са плод на въображението. Защото, ако има вредни вещества в тялото ви, не означава, че те могат да бъдат разглеждани като единен, монолитен "токсин", който може да се "изчиства" със сокове.

Всъщност, химикалите, отговарящи за повечето болести са никотин, алкохол и наркотици. Човешкото тяло не произвежда "токсини". Отпадъчните продукти, произведени от човешкото тяло лесно се преработват от органи като черен дроб и се отделят от органите, предназначени за тази цел, като например бъбреците.

"Еретикът" като източник на информация

Любима тема на шарлатаните е идеята за брилянтния еретик. Вярващите в тази идея твърдят, че науката се движи от брилянтни еретици, чиито страхотни теории първоначално са отхвърлени, но в крайна сметка са приети като нова ортодоксалност. Самонадеяността им основава на идеята, че революционните научни идеи са измислени от отцепници, но нищо не може да бъде по-далеч от истината. Революционните научни идеи не са "измислени", те са неизбежен резултат от мащабно събиране на данни и знания. Галилей не измисля идеята за Хелиоцентричната система от нищото - просто тази теория е била единствената, която е в съответствие с данните, които са били налични тогава.

Научни теории, които шарлатаните не разбират

Шарлатаните обичат да се позовават на научни теории, които те не разбират.

Квантовата механика и теорията на хаоса, например, са две изключително трудни научни дисциплини, с много сложна математика. Ако не разполагате с научна степен по тези дисциплини, вероятно не сте квалифициран да ги прилагате.

Същото се отнася и за нови, неразработени научни области като епигенетика или микробиом. И двете са реални научни понятия, но ние сме в най-ранните етапи на тяхното разбиране и хора от неакадемични среди, които твърдят, че са експерти, трябва да бъдат посрещани със скептицизъм.

Има една поговорка в областта на науката, че "извънредните претенции (твърдения), изискват извънредни доказателства". Претенциите на шарлатаните обикновено са извънредни, но шарлатаните не предлагат доказателства, а често само се опитват да ви подмамят да купувате това, което продават.

Когато видите една от тези "сигнални лампички", може да бъдете почти сигурни, че става въпрос за "фалшива" наука.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 21:38

Д-р Тютър има наистина отличен блог и го препоръчвам на всички.
Една от последните й публикации е особено забавна:
I’ve got a great idea for a new medical drama: Homeopathy 911!
It takes place in a quackademic medical center and follows the lives and loves of alternative medical practitioners.
Can’t you just imagine the scenes in the ER?
“Nurse, get me the reiki practitioner STAT!!”