

Американски изследователи са установили, че звуците по време на хранене влияят върху количеството изядена храна.
Резултатите от изследването са приети за публикуване в списание Food Quality and Preference.
Проведени са серия от експерименти от учени от Университета на Колорадо с цел да определят доколко звуците, съпътстващи храненето - дъвчене, мляскане, хрускане и т.н. - се отразяват на апетита.
Участниците в експеримента (67 студенти) били помолени да оценят чувството си на глад по скала от седем точки. След това, пред всеки поставили купа с 10 малки пикантни гевречета и подканили да хапнат, колкото искат. В същото време 32 участници слушали със слушалки тих бял шум, не заглушаван от дъвчене на гевречета, но на останалите 35 - последното не им е било спестено и дори шумът бил толкова силен, че не чували шумът от собственото си дъвчене.
След експеримента са преброени останалите гевречета. Участниците във втората група са яли значително повече - средно 4.11 бр.а срещу 2.75 в контролната група, която е яла в тишина.
В друг експеримент, на доброволците се предлагат чипсове, като на едната група се показва реклама, в която се набляга на звуковите ефекти ("насладете се как хруска нашият нов чипс" и т.н.), а при контролната група - на вкуса (" насладете се на вкуса на нашият нов чипс" и т.н.). Участниците в първата група са яли по-малко (4.79 срещу 5.86 броя), но това може да се дължи на доминирането на вкусовите усещания над слуховите.
В третия експеримент участниците са разделени в три групи и били помолени да ядат бисквитки максимално шумно, максимално тихо или както обикновено. Установено било, че тези доброволци, които са обръщали внимание на звука, докато дъвчат храната, са яли по-малко от другите, независимо от интензивността на звука.
Въз основа на тези резултати изследователите заключават, че звукът има важно влияние върху количеството на консумираната храна, заедно с вкуса, външния вид, миризмата на храна. Според тях хората, които искат да ограничат калориите, трябва да избягват силните звуци - от телевизор или музика.
Тези данни може да представляват интерес и за собствениците на ресторанти, пишат изследователите.
Още по темата

Животът
Как нарязването на месо даде тласък на човешката еволюция

Животът
Опасни ли са генномодифицираните земеделски култури за околната среда

Медицина
Загубата само на 1 грам мазнина от панкреаса може да излекува диабет тип 2

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари