Бактерия е виновник за ревматоидния артрит

Ваня Милева Последна промяна на 02 май 2023 в 00:01 4478 0

Учени са идентифицирали бактериалния вид Subdoligranulum, който може да предизвика заболяването ревматоиден артрит.

Ревматоидният артрит е инвалидизиращо автоимунно състояние, което засяга милиони хора по целия свят (1). Крайната причина за ревматоидния артрит е до голяма степен неясна. Макар изследователите отдавна да подозират, че микробиомът влияе на развитието на болестта, конкретният микроб (или микроби) им е убягвал досега.

Но ето че в неотдавна публикуван документ в Science Translational Medicine изследователи съобщават, че щам на бактерии Subdoligranulum може да стимулира развитието на ревматоидния артрит (2). Някои хора, изложени на риск от заболяването, имат антитела срещу тази бактерия и субдолигранулното активиране на Т клетките е по-разпространено при хора с ревматоиден артрит, отколкото при здрави контроли. Може би още по-интригуващо, мишките, получили тази бактерия, развиват състояние, подобно на човешкия ревматоиден артрит.

Идентифицирането на тази бактерия не е било лесно. Първо, изследователският екип, сътрудничество между учени от Университета на Колорадо, Станфордския университет и Изследователския институт Benaroya, изследва кръв, дарена от хора в риск от ревматоиден артрит или с ранен стадий на ревматоиден артрит за автоантитела, свързани с болестта.

След това изследователите тестват дали някое от тези автоантитела е насочено и към човешки чревни бактерии. Те смесват антителата с бактерии от проби изпражнения, дарени от здрави хора и хора с ревматоиден артрит. След това секвенират бактериалните видове, към които се прикрепват автоантителата. Тези антитела срещу ревматоиден артрит реагират кръстосано с много видове бактерии, предимно от Lachnospiraceae или Ruminococcaceae, две тясно свързани семейства.

За да изучат тези видове по-подробно, изследователите култивират бактерии от изпражненията на индивид, който има високи нива на тези две бактериални семейства. Два вида бактерии Subdoligranulum, които те наричат изолати 1 и 7, се проявяват като потенциални кандидати за стимулиране на развитието на ревматоиден артрит. В сравнение с изолат 1, изолат 7 е по-мощен активатор на Т клетки в кръвта от пациенти с ревматоиден артрит.

За да разберат дали бактериите в изолат 7 наистина причиняват заболяване, учените хранят с тези бактерии мишки. Екипът е дал на мишките бактериите без друг агент, който да наруши имунната им система. След няколко седмици лапите на мишките се подуват подобно на подутите стави на ръцете и пръстите на хората с ревматоиден артрит.

И други бактерии преди това са били свързвани с човешки ревматоиден артрит, но бактерията Subdoligranulum е уникална в способността си да причинява подобни на симптоми на ревматоиден артрит при мишки без добавяне на друго увреждащо имунната система вещество (3).

Приликите между мишките и човешките пациенти с ревматоиден артрит надхвърлят това, което може да се види с просто око.

„Имаше антитела, попаднали в ставите, подобно на това, което виждаме при ревматоиден артрит“, обяснява Кристин Кун (Kristine Kuhn), съавтор на изследването и ревматолог от Университета на Колорадо. „И така, ние започнахме да профилираме антителата, които бяха в серума на мишките, и открихме, че много от тези антитела са насочени към същите протеини, които са насочени към ревматоидния артрит.“

Раби Упадхяй (Rabi Upadhyay), онколог, който изучава микробиома, имунитета и рака в Grossman School of Medicine на Нюйоркския университет и не е участвал в тази работа, смята, че макар това проучване убедително да демонстрира, че този вид може да предизвика подобно на ревматоиден артрит състояние при мишки, може да е твърде рано да се припише цялата вина само на Subdoligranulum, тъй като проучването не изключва непременно други видове.

„Трудно е да се разбере колко голям играч е този специфичен изолат“, коментира Упадхяй. „Това може да е доминиращият играч и затова те се натъкнаха първи на него ... може да е само един от многото.“

В съответствие с това, изследователите са открили този щам Subdoligranulum само при 16,7% от хората в риск или с ранен стадий на ревматоиден артрит, което показва, че този щам вероятно не е единственият двигател на заболяването.

Понастоящем няма терапии, които могат да предотвратят или излекуват болестта, а имуносупресивните лечения, които облекчават симптомите, могат да имат опасни странични ефекти.

„Причината, поради която смятам, че тази линия на изследване е особено вълнуваща, е, че може много добре да достигне до истинското начало на заболяването, така че да можем да проектираме терапевтични средства, които да засегнат колонизацията на бактериите... за да видим дали може да се предотврати определен процент от разпространението на заболяването чрез премахване на колонизацията. И това би променило напълно видовете терапии, които ревматологът може да използва", отбелязва Упадхяй.

Справка:

  1. Cross, M. et al. The global burden of rheumatoid arthritis: estimates from the global burden of disease 2010 study. Ann Rheum Dis  73, 1316–1322 (2014).
  2. Chriswell, M. E. et al. Clonal IgA and IgG autoantibodies from individuals at risk for rheumatoid arthritis identify an arthritogenic strain of Subdoligranulum. Science Translational Medicine  14, eabn5166 (2022).
  3. Scher, J. U. et al. Expansion of intestinal Prevotella copri correlates with enhanced susceptibility to arthritis. eLife  2, e01202 (2013).

Източник: A Bacterial Culprit for Rheumatoid Arthritis, THE SCIENTIST

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !