Броколите може да имат потенциален противораков ефект

Никола Кереков Последна промяна на 06 декември 2015 в 09:15 4244 0

Известно е, че диета богата на зелени зеленчуци може да понижи честотата на рак и сега учени са открили доказателства, че те могат да помагат при борбата и с вече възникнали тумори.

Учени от САЩ са открили съединение в тъмно-зелените зеленчуци (от групата на кръстоцветните), наречено сулфорафан, което може да се използва за терапия на рак и да подомага ефективността на конвенциалналните противоракови медикаменти.

Сулфорафанът се открива в най-висока концентрация в младите филизи на броколито, но той също се открива и в брюкселското зеле, къдравото зеле, карфьола и обикновеното зеле. Освен естествените източници, сулфорафан може да се закупи и като хранителна добавка, представляваща екстракт от филизите на броколи (BSE).

При ново изследване проведено от учени към Texas A&M Health Science Centre, са били изследвани хранителните навици и най-вече консумацията на кръстоцветни при 28 доброволеца на възраст над 50 години, на които се извършват рутинни колоноскопии.

Когато учените изследвали биопсии от червата на доброволците, те открили, че тези, които ядяли повече такива зеленчуци имали по-високи нива на експресия на тумор-супресорния ген p16, в сравнение с тези, които ядали по-малко или изобщо не консумирали кръстоцветни зеленчуци.

Това което изненадало учените било откритието, че предимствата за нивата на p16 вследствие на приема на зеленчуци продължавали, дори в случаите, в които доброволците докладвали, че не ядат зеленчуци всеки ден. Това е странно, тъй като сулфорафанът обикновено се метаболизира в тялото за по-малко от 24 часа след като е поет с храната.

"Това подсказва, че е възможно първоначално сулфорафанът или неговите метаболити да активират епигенетични механизми и ефекта от това може да се поддържа за известно време, дори след като съединенията са елминирани от тялото," смята един от учените Правин Раджендран (Praveen Rajendran).

Това означава, че приемът на кръстоцветни зеленчуци или поемането на сулфорапан като хранителна добавка (реално това е хапче от броколи) може да промени състоянието на гените ни, като помага на тялото ни по-лесно да предотвратява туморния растеж. Откритията са публикувани в списанието Clinical Epigenetics.

Предишни изследвания на същия екип от учени са установили, че сулфорафанът може да потиска растежа на клетки от рак на дебелото черво и на простатата in vitro, но откритието, че тези предимства важат и за хора е още по-значимо.

"Нашето изследване, при което се използват на клетъчни, животински и човешки модели, осигурява задълбочени доказателства, че съединения в храната като сулфорафан могат да действат подобно на химиотерапия," твърди Раджендран. "Въпреки това, не можем откровено да препоръчаме на всеки да взима добавката BSE, но си заслужава да преосмислим това, което диетолозите ни повтарят от години: яжте си зеленчуците."

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !