Често срещан в храните микроелемент може да изчисти плаките на кръвоносните съдове

Ваня Милева Последна промяна на 06 ноември 2023 в 00:00 5271 0

Доказано е, че манганът премахва увреждащите плаки в кръвоносните съдове на мишки

Кредит Getty

Доказано е, че манганът премахва увреждащите плаки в кръвоносните съдове на мишки.

Статините са добри в контролирането на плаките в кръвоносните съдове, те не могат да ги елиминират, след като веднъж се образуват. Но наскоро изследователи съобщават, са намерили начин да прочистят кръвоносната система, използвайки обичайно хранително вещество, което се намира в много храни.

Това хранително вещество е манган, елемент - метал с атомен номер 25. Манганът е важен за нашето здраве, действайки като коензим, който помага при метаболизма на въглехидратите и мазнините и играе роля в правилното функциониране на нашите нерви и мозъци. Елементът помага и за образуването на съединителна тъкан, полови хормони, кости и др.

Повечето хора получават достатъчно манган от храната си, тъй като се среща в широка гама от храни, включително пълнозърнести храни, ядки, листни зеленчуци, някои миди, черен пипер, кафе, чай и др. Въпреки това, когато има дефицит на манган, това може да доведе до мускулна слабост, безплодие, малформация на костите и дори гърчове.

Сега изследователи от няколко университета в Китай си сътрудничат в проучване, което може да посочи друга важна причина хората да си набавят манган.

Работейки с моделни мишки, те откриват, че елементът не само намалява липидите в кръвния поток, които водят до натрупване на плака, но също така помага за премахването на самите плаки от стените на кръвоносните съдове.

"Манганът се смята за най-слабо проучения основен елемент, който предимно играе поддържаща роля в ензимните реакции", каза Сяо Уан (Xiao Wang), един от водещите автори на изследването. "Ние обаче разкрихме активна, сигнализираща роля на мангановия йон в контролиране на доставянето на липиди в кръвта."

Уан и колегите му разбират, че елементът може да се свърже с комплекс, необходим на липопротеините, химически носители, които придвижват липидите, включително холестерола и триглицеридите, в кръвния поток. Този комплекс, известен като протеиновия комплекс II (COPII), трябва да поддържа много прецизен химичен баланс, който манганът нарушава. В резултат на това смущение изследователите откриват, че при изследваните от тях мишки дори пероралният манган драстично намалява концентрацията на липиди в кръвта и премахва плаките, установени в кръвоносните съдове на гризачите.

Ако резултатите се прехвърлят върху хора, това може да означава нов път към изчистване на нашите кръвоносни съдове от плаките, които са основен фактор за сърдечно-съдовите заболявания, вместо просто да ги стабилизират и предотвратяват растежа им, което е настоящият стандарт на грижа, постигнат чрез прилаганите сега лекарства.

Справка: Yawei Wang, Xin Feng, Wenjing Zhou, Runze Huang, Yating Hu, Hui Hui, Jie Tian, Xiao Wang, Xiao-Wei Chen, Manganese therapy for dyslipidemia and plaque reversal in murine models, Life Metabolism, 2023;, load040, https://doi.org/10.1093/lifemeta/load040 

Източник: A “manganese bullet” targeting the top killer?, Higher Education Press

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !