Хиляди възстановени от COVID-19 пациенти даряват кръвна плазма за провеждане на проучвания

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 април 2020 в 11:16 5359 0

Кредит pixabay

Десет сериозно болни пациенти с COVID-19 в Китай показват подобрение, след като им е прелята кръвна плазма от пациенти, които са се възстановили от болестта, се твърди в ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Все още няма достатъчно много проучвания, които да потвърдят със сигурност дали лечението с кръвна плазма е ефективно, но тя е необходима в момента, точно за да може да бъдат проведени задълбочени изследвания. 

Група доброволци в САЩ, наречени Корпус на оцелелите (Survivor Corps), съставена от успешно възстановени пациенти, искат да помогнат на учените за провеждането на изследванията върху кръвната плазма.

Когато се разболеем, телата ни активират имунен отговор срещу патогена, който в повечето случаи се състои в производството на антитела. Антителата са защитни протеини в кръвта, които помагат в борбата с атакуващите бактерии или вируси. Тези антитела остават в кръвта за известно време, обикновено около три месеца и могат да бъдат получени от излекуван пациент чрез преливане на плазма.

Кръвната плазма е течната съставка на кръвта, в която плуват кръвните клетки и различни органични вещества като например ензими, хормони и др. и неорганични вещества. След отделянето на кръвните клетки, плазмата остава прозрачна жълтеникава течност. При преливането на кръвна плазма, реципиентът може да има полза от антителата на донора. Преливането на плазма може да помогне краткотрайно на пациенти със слаба имунна система, давайки й повече време да изгради адекватeн имунен отговор. 

Но плазмата може да бъде съхранявана само за кратък период от време, което означава, че ако се докаже, че е част от ефективен метод за лечение на COVID-19, учените ще трябва да намерят някакъв метод да отделяне и запазване на антителата, така че да могат да бъдат транспортирани на големи разстояния. Подобна техника вече се прилага за лечението на бяс. В САЩ започват рандомизирани клинични проучвания върху възможността за използване на кръвна плазма и за щастие, благодарение на доброволческата организация ще има достатъчно количество за провеждането им.

Едно от проучванията, което ще бъде проведено в Университета Калъмбия има списък от над 2 000 доброволци, преживели болестта, готови да се включат, дарявайки плазма. Корпусът на оцелелите информира всички свои членове къде могат да дарят и в какви клинични изпитвания могат да се включат. От щатската Администрация по храните и лекарствата (FDA) подчертават, че плазма може да бъде дарена само от хора, които имат потвърдена диагноза COVID-19, имат правото да даряват кръв и не проявяват симптоми от поне 14 дни.

Националната здравна служба (NHS) на Великобритания също съобщи, че ще започне да провежда изследвания върху ефикасността на преливането на плазма като част от лечение на тежки случаи на COVID-19. 

"Необходими са ни хора, които са се възстановили от коронавируса (COVID-19), за да дарят кръвна плазма, като част от потенциално клинично проучване, в подкрепа на националните усилия за справяне с вируса", е публикувано на уебсайта на службата. "Ако проучването бъде одобрено, ще ни покаже до колко ефективна е конвалесцентната плазма (плазма на хора, които са били болни от коронавируса) за лечение на пациенти с коронавирус".

Това не е първият случай, когато преливане на плазма се обмисля като част от лечение, като най-скорошните примери са борбата с ебола, както и предишните две епидемии от коронавируси - тежък остър респираторен синдром SARS и Близкоизточен респираторен синдром MERS. За COVID-19 разработването на лечение е все още в много ранен етап, но под силното напрежение, предизвикано от пандемията, което е причината работата по всяка потенциална терапия да върви възможно най-бързо. Въпреки това все още е необходимо да се проведат много изследвания, които да могат ефикасността на конвалесцентната плазма за лечение на COVID-19.

Източник: IFLScience - Thousands Of Recovered Covid-19 Patients Volunteer To Supply Plasma For Treatment Research

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !