Храната, която ядете, е свързана с тежестта на симптомите на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 04 януари 2022 в 08:34 18918 1

Кредит Wikimedia Commons

Връзките между свързаните с храненето заболявания и COVID-19 вече са широко приети въз основа на научни доказателства. В тази връзка затлъстяването е идентифицирано от здравните специалисти като силен рисков фактор за тежко заболяване от COVID-19.

Все още учените се опитват да разберат защо COVID-19 има леки симптоми при някои и много по-тежки симптоми при други.

Балансираното хранене, благоприятстващо имунния отговор, е от съществено значение за предотвратяване и контрол на вирусните инфекции. Затлъстяването, при което диетата играе основна роля, се свързва с по-висока смъртност при пациенти с COVID-19. Предполага се, че високото разпространение на тези рискови фактори се дължи на повишената консумация на високи количества наситени мазнини, захар и рафинирани въглехидрати и ниски нива на фибри, ненаситени мазнини и антиоксиданти. 

Ново проучване, публикувано в BMJ, изследва връзката между тежестта на симптомите на COVID-19 и обичайния прием на храна при възрастни нехоспитализирани пациенти. А резултатите му са леко изненадващи - храни, които сме свикнали да се разглеждат като много здравословни, не показват статистически значимо влияние върху начина на протичането на заболяването, а други групи храни, често извън фокуса на препоръките за здравословно хранене, имат забележим ефект върху смекчаването на симптомите на тежък COVID-19.

Проучването е проведено върху 236 пациенти със съмнение за COVID-19, като 103 са били положителни за инфекция със SARS-CoV2. В помощта на въпросник за обичайната начин на хранене е събрана информация за хранителния прием през 3 месеца преди тестовете им за COVID-19. Проучването показа, че тези COVID-19 позитивни индивиди, с повишен обичаен прием на групи храни от бобови растения и в по-малка степен - на хляб и зърнени храни, показват намалена обща тежест на симптомите.

Интересно е, че разчитането на други групи храни като плодове и зеленчуци, които често се предполагат като полезни по време на COVID-19, не изглежда да има статистически значимо влияние върху тежестта на симптомите.

"Нашите наблюдения отчасти са в съгласие с предишни проучвания за ролята на диетата за повишаване на системния имунитет срещу инфекции със SARS-CoV-2. В скорошно проучване Kim et al 11 показаха, че тежестта на симптомите при пациенти с COVID-19, които следват растителна диета, е по-ниска от тези, които съобщават, че са следвали диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини. Като цяло хората с по-здравословен хранителен статус показват по-ниска чувствителност към тежък COVID-19", пишат изследователите в статията си в BMJ

Натуралното мляко и млечните продукти са с високо съдържание на полезни мазнини, а продуктите на млечна основа като натуралното кисело мляко съдържат полезни бактерии. Но в новото проучване ефектът от обичайния прием на „мляко и млечни продукти“ и „мазнини и олио“ е неубедителен, тъй като връзката с оценката на тежестта на симптомите не се изразява като статистически значима.

Бобовите растения са добър източник на аминокиселини с разклонена верига, които повишават нивото на чревния имуноглобулин, подобрявайки чревната бариера.

Несмилаемото нишесте, присъстващо главно в термично обработените зърна от бобовите култури, се счита за значителна част от диетичните фибри в много страни. Известно е, че резистентното нишесте увеличава производството на късоверижни мастни киселини (SCFA) в дебелото черво, включително пропионат, ацетат и бутират, получени в резултат на ферментацията на несмлени разтворими диетични фибри от чревната микробиота. Това са важни имуномодулиращи метаболити и тяхната роля е широко изследвана в оста стомашно-чревен тракт  - бели дробове.

Има изследвания, които съобщават за увеличаване на полезните бактерии като Ruminococcus spp и Bifidobacterium spp поради относително увеличение на диетичните фибри, което е свързано с повишен системен имунитет. Фибрите на растителна основа също имат пребиотични ефекти, насърчавайки растежа на бактерии, които са свързани с ползи за здравето, като Bifidobacterium spp и Lactobacillus spp. Богатата на фибри диета променя състава на белодробната и чревната микробиота и предпазва от алергично възпаление чрез повишени циркулиращи нива на SCFAs.

По подобен начин се наблюдава увеличение на популацията на Bifidobacterium и Lactobacillus сред хората на диета, базирана на хляб.

За разлика от това, при популации с намален прием на полизахариди, се увеличават потенциално опортюнистични патогени, като Escherichia coli и общите Enterobacteriaceae

„Проучването показва важността на грижите по отношение на управлението на диетата по време на COVID-19. Значението на управлението на диетата за всяко заболяване е добре известно на научната общност. Така че не е изненадващо, че приемането на определени групи храни показа полза за амбулаторните пациенти“, коментира професор Елихуд Салазар-Роблес (Elihud Salazar-Robles), който е водещ автор на статията.

„Това проучване е само начало и размерът на извадката е сравнително малък. Въпреки това, дори едно такова изследване показва колко важен може да бъде ефектът от диетата. Проучването не отменя основното внимание към ваксинацията. Като алтернатива, това показва, че как контролът на храненето може да помогне на ваксинацията за смекчаване на тежестта на COVID-19. Резултатите от нашето проучване осигуряват база за обмисляне на диета при близки контакти с пациенти с COVID-19 и могат да бъдат насърчавани за по-нататъшни изследвания“, продължи д-р Клаудия Лерма (Claudia Lerma), съавтор на тази статия.

Справка: “Association between severity of COVID-19 symptoms and habitual food intake in adult outpatients” by Elihud Salazar-Robles, Kourosh Kalantar-Zadeh, Humberto Badillo, Martín Calderón-Juárez, Cesar Alberto García-Bárcenas, Pedro Daniel Ledesma-Pérez, Abel Lerma and Claudia Lerma, 12 November 2021, BMJ Nutrition Prevention & Health.
DOI: 10.1136/bmjnph-2021-000348

Източник: Study Shows the Food You Eat Is Linked to COVID-19 Symptom Severity, Centro Universitario de la Costa

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!