Хрущялната тъкан не се възстановява, откриха учени

Напук на безбройните реклами на лечебни медикаменти и гелове, които виждаме по телевизията

Катя Димитрова Последна промяна на 20 юли 2016 в 15:00 21969 1

Кредит http://www.medillsb.com

Напук на безбройните реклами на лечебни медикаменти и гелове, които виждаме по телевизията, хрущялната тъкан не може да се възстанови, откриха учени.

Катя Хайнмайер (Katja M. Heinemeier) от Центъра за остаряване в добро здраве в Дания и колегите ѝ провели изследване на човешкия опорно-двигателен апарат с радиовъглеродно датиране, при който стигнали до извода, че с възрастта нашите стави не могат да се обновяват. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в сп. Science Translational Medicine.

В новото изследване, учените прилагат радиовъглеродно датиране - метод, който често се използва в археологията и криминалистиката, за да изучат промените в опорно-двигателния апарат на човека. Проектът събрал петнадесет доброволци, родени между 1935 и 1997 г.

Методическата основа на работата е фактът, че по време на Студената война са провеждани активно ядрени опити. Поради това нивото на въглерод-14, което се абсорбира от всички живи същества от атмосферата, рязко нараства в световен мащаб. По този начин следи от това явление, все още е възможно да се намерят при хора, които са живели в периода между 1950 и 1960 г.

Методът на радиовъглеродно датиране е бил прилаган, за да се определи възрастта на мастните натрупвания, лещата на окото и други тъкани на организма. Учените са го използват и за оценка на състоянието на хрущялната тъкан. Те открили, че по време на живота на един човек почти не се образува нов колаген в хрущялите - дори при хора, подложени на големи физически натоварвания.

Резултатите обясняват защо е толкова трудно да се лекува хрущяла след травми. Те поставят нови предизвикателства пред лечението на остеоартрит и други ставни заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12126

1

Ivan Atanasov

20.07 2016 в 19:16

тогава не е ли редно да се забранят подвеждащите реклами?