Излагането на безвредни коронавируси повишава имунитета към SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2021 в 00:01 12170 0

Цветна сканираща електронна микрофотография на клетка (в синьо), силно заразена с вирусни частици SARS-CoV-2 (в червено), изолирана от проба от пациент. Кредит: NIAID

Имунитетът срещу SARS-CoV-2, постигнат чрез инфекция или ваксинация, е от решаващо значение за преодоляване на пандемията от COVID-19. Екип от изследователи, ръководен от Университета в Цюрих (UZH), сега откри друг компонент, който допринася за имунитета на SARS-CoV-2 – предишни реакции на антитела към други, безвредни коронавируси.

„Хората, които са имали силен имунен отговор към други човешки коронавируси, също имат известна защита срещу инфекция със SARS-CoV-2“, отбелязва Александра Тркола (Alexandra Trkola), ръководител на Института по медицинска вирусология в UZH.

В своето проучване изследователите използват специално разработен анализ за проверка на нивата на антитела срещу четири други човешки коронавируса в 825 серумни проби, взети преди появата на SARS-CoV-2. Те също така изследват 389 проби от донори, заразени със SARS-CoV-2. Комбинирането на тези анализи с компютърно базирани модели позволява на екипа да предвиди точно колко добре антителата ще се свържат с и неутрализират нахлуващите вируси.

Кръстосаната реакция намалява тежестта на инфекцията

Изследователите успяха да докажат, че хората, които са хванали SARS-CoV-2, имат по-ниски нива на антитела срещу коронавируси, които причиняват обикновени настинки, в сравнение с незаразени хора. Освен това хората с високи нива на антитела срещу безобидни коронавируси е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани след заразяване със SARS-CoV-2.

„Нашето проучване показва, че силният отговор на антителата към човешките коронавируси повишава нивото на антителата срещу SARS-CoV-2. Така че някой, който е придобил имунитет към безвредни коронавируси, следователно е по-добре защитен срещу тежки SARS-CoV-2 инфекции“, отбелязва Тркола.

Този тип имунен отговор се нарича кръстосана реактивност и се среща и с Т-клетъчни отговори, допълнителната линия на имунната система в защитата срещу инфекции.

Хората са напълно защитени срещу SARS-CoV-2 само малко след като са се възстановили от инфекция или са получили ефективна ваксинация. Тогава, когато нивата на антитела срещу вируса все още са много високи. Тъй като тези нива намаляват с времето, инфекцията вече не се предотвратява, но имунологичната памет бързо реактивира защитните сили на тялото, производството на антитела, както и защитата на Т-клетките.

„Разбира се, имунните реакции, насочени към SARS-CoV-2, които се запаметяват от Т клетките, са много по-ефективни от кръстосано-реактивните отговори. Но въпреки че защитата не е абсолютна, кръстосано-реактивните имунни отговори съкращават инфекцията и я редуцират. И точно това се постига чрез ваксинация, просто много, много по-ефективно", коментира Тркола.

Към цялостна защита срещу коронавируси

Все още не е известно дали тази кръстосана реактивност работи и в обратната посока. Все още трябва да се изясни дали имунитетът срещу SARS-CoV-2 – постигнат чрез ваксинация, например – също предлага защита срещу други човешки коронавируси.

„Ако имунитетът към SARS-CoV-2 предлага и известна степен на защита от инфекция с други коронавируси, ще бъдем значителна стъпка по-близо до постигането на цялостна защита срещу други коронавируси, включително всякакви нови варианти“, обяснява вирусологът.

Тази идея се подкрепя и от факта, че кръстосано реактивната защита не се основава само на антитела, но много вероятно и на Т клетки.

Справка: Irene A. Abela et al, Multifactorial seroprofiling dissects the contribution of pre-existing human coronaviruses responses to SARS-CoV-2 immunity, Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-27040-x

Източник: Exposure to harmless coronaviruses boosts SARS-CoV-2 immunity
University of Zurich

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !