Активираща само Т-клетките ваксина срещу COVID-19 започва клинични изпитвания

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2021 в 00:01 11701 1

Т-хелпер клетка лимфоцит. Кредит: Pixabay

В Швейцария ще се проведат клинични изпитания на ваксина срещу коронавируса, която генерира Т-клетъчен отговор без образуване на антитела.

Това съобщи на сайта си Emergex, компанията, разработила ваксината. Тя ще бъде във формата на пластир с микроигли и ще създава по-траен и устойчив на мутации имунитет срещу коронавирус. Изследването ще обхване 26 души и ще тества ефективността с различни дозировки на препарата.

Съществуващите ваксини срещу коронавирус предизвикват производството на антитела, които неутрализират коронавируса. Освен това те активират Т-лимфоцитите, въпреки че това не е първоначалната им задача, което осигурява допълнителна защита. С течение на времето броят на антителата намалява, така че ефективността на ваксините намалява. (вж "Заслабващият имунитет след ваксина: Колко и кога трябва да се притесним?")

Защитата на Т-клетките е по-дълготрайна, тъй като те запазват спомена за среща с коронавируса под формата на популация от Т-лимфоцити, насочени към антигените на коронавируса.

Британската компания Emergex от 2016 г. започва разработването на ваксини, генериращи само клетъчен имунен отговор. Учените са създали ваксини срещу грип, Зика и Ебола. С началото на пандемията на COVID-19 компанията стартира разработването на ваксина срещу коронавирус, изградена на същия принцип. Препаратът съдържа златни частици, покрити с протеини и задействащи отговора на CD8 + Т-лимфоцитите. Ваксината използва консервативните антигени на коронавируса, за да направи защитата си устойчива на мутации.

„Микроиглите“ са готови да започнат ера на безболезнени инжекции и кръвни тестове. Независимо дали са прикрепени към спринцовка или пластир, микроиглите предотвратяват болката, като избягват контакт с нервните окончания. Кредит: Georgia Institute of Technology

На 15 ноември Швейцария одобрява клиничните изпитвания на препарата, които ще започнат през януари 2022 г. Ваксината ще бъде поставяна с помощта на пластир с микроигли. Тази форма на приложение позволява да се съхранява при стайна температура в продължение на три месеца. Ефикасността и безопасността на препарата ще бъдат тествани в клинични проучвания с две групи доброволци, по 13 души всяка: лекарството ще им се прилага в различни дози.

Учените очакват да започнат масовото производство на ваксината до 2025 г. Процесът ще се окаже толкова дълъг поради факта, че регулаторите отмениха изключенията при одобряване на ваксини, въведени заради пандемията. Лекарите смятат, че препаратът може да бъде добро допълнение към съществуващите ваксини, включително при комбиниране на различни лекарства. Това ще направи имунния отговор по-силен и по-траен.

Източник: Emergex announces approval to initiate Phase I clinical trial of its next generation COVID-19 vaccine candidate, Emergex

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!