Трябва ли да се смесват и съчетават различни ваксини срещу COVID-19?

Ваня Милева Последна промяна на 22 октомври 2021 в 08:40 9824 0

Кредит: Unsplash/CC0 Public Domain

Много хора вече ще могат да „смесват и съчетават“ бустерните дози - тоест да получат различна ваксина срещу COVID-19.

Проучванията и данните от реалния свят показват, че този подход за комбиниране и смесване е безопасен и в някои случаи дори може да бъде по-ефективен, отколкото да не се смесват. Така че трябва ли да получим бустер ваксина, която е различна от първоначалната ни доза?

Изданието Live Science публикува мнението на няколко експерти, които смятат, че смесването на ваксини е напълно безопасно, но техните препоръки леко се различават.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е разрешила бустер дози за възрастни, които са имунокомпрометирани, които са на 65 или повече години или имат тежки и хронични заболявания, или такива, които са изложени на висок риск от заразоносители на COVID-19. Хората, които са получили две ваксини с ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna, се считат за напълно ваксинирани и може да отговарят на условията за бустер най-малко 6 месеца от последната си доза, докато всички възрастни, получили еднократна ваксина Johnson & Johnson, имат право да получат бустер доза два месеца след инжекцията.

*Това, разбира се, важи за САЩ, при нас, България, условията са същите като срокът за поставяне на бустерна доза за всички ваксини обаче е 6 месеца след втората доза.

Данните предполагат, че при хора, които са получили една от двете иРНК ваксини - тоест Pfizer или Moderna - получаването на бустер на другата иРНК ваксина вероятно ще бъде еквивалентно на получаването на същата. Но при хора, които първоначално са получили ваксината на Johnson & Johnson (вероятно и на AstraZeneka, която също е векторна ваксина), получаването на бустер на Pfizer или Moderna може да стимулира много по-добър имунен отговор, отколкото получаването на втора инжекция на векторна ваксина.

Доказателства за ползата от смесването

Разрешението за смесване е въз основата на ранните резултати от текущо проучване на Националния институт по здравеопазване (NIH). На 15 октомври група изследователи представят резултатите от проучването, което все още не е рецензирано и е публикувано като препринт в medRxiv, пред експертна група от FDA.

Изследователите тестват девет различни комбинации от ваксините на Johnson & Johnson, Moderna и Pfizer, дадени на 458 участници, и установяват, че смесването е безопасно и високоефективно. Получаването на бустер доза значително увеличава циркулиращия брой антитела, включително неутрализиращите антитела - молекули, които се свързват с вируса и го възпират от заразяване на клетките - срещу SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19.

При хора, които са получили различен бустер от тяхната първоначална серия ваксини, нивата на неутрализиращи антитела са се увеличили 6,2- до 76 пъти, в зависимост от комбинацията от ваксини, която са получили. Тези, които са получили същия бустер на ваксината като оригиналната им ваксина,  неутрализиращите им антитела са се увеличили между 4,2- и 20 пъти, отново в зависимост от това каква ваксина са получили.

Най-голямото увеличение на нивата на неутрализиращите антитела е сред тези, които първоначално са получили еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson и след това бустер на Moderna. Тази група участници е имала средно 76-кратно увеличение на антителата 15 дни след получаване на бустера. Най-ниското увеличение - но все пак увеличение - е при тези, които са получили ваксината на Johnson & Johnson както за първоначалната си доза, така и за бустер. (Бустерът Moderna в това проучване е даден в същата доза като оригиналната ваксина, но FDA е разрешила да се прилага половин доза за бустерите).

Средно повишаване на нивата на неутрализиращите антитела


бустер Pfizer-BioNTech 

бустер Moderna 

бустер Johnson & Johnson
Две дози Pfizer-BioNTech първоначално 20x 31,7x 12,5x
Две дози Moderna първоначално 11,5x 10,2x 6,2x
Една доза Johnson & Johnson първоначално 35,1x 75,9x 4,2x

Нивата са измерени 15 дни след бустерните ваксини като част от проучването на NIH.

За тези, които първоначално са получили иРНК ваксина, също има леко предимство - макар и не толкова огромно - при получаването на бустер на другата иРНК ваксина.

Тези, които първоначално са получили Pfizer и след това са били подсилени с Pfizer, са имали 20-кратно увеличение, докато тези, които са подсилили с Moderna, са имали 31,7-кратно увеличение. Тези, които първоначално са получили Moderna и след това са били подсилени отново с Moderna, са имали увеличение от 10,2 пъти, докато тези, които първоначално са получили Moderna и след това са били подсилени с Pfizer, са имали увеличение от 11,5 пъти.

„Въз основа на данните, които видяхме и всичко, което научихме за опита в други страни, вероятно бих препоръчал иРНК ваксина като втора доза, а не втора J&J (векторна) ваксина“, за тези, които първоначално са получили J&J ваксина като първа доза, отбелязва д-р Карлос Малвестуто (Carlos Malvestutto), лекар по инфекциозни болести в Медицинския център Уекснър на Университета на Охайо.

Но за хора, които са получили една от двете иРНК ваксини, е добре да получат бустер на същата или другата иРНК ваксина. Пак ще "имате добър отговор", коментира Малвестуто пред Live Science.

„От данните става ясно, че най-добрият имунен отговор идва от една от двете налични в момента иРНК ваксини“, заявява д-р Ерик Фионе-Пеня (Eric Cioe-Peña), директор на отдела за глобално здравеопазване в здравната мрежа Northwell Health в Ню Йорк.

„Така че хората, които са получили ваксината Johnson & Johnson (или ваксината AstraZeneca, която е подобна по състав на ваксината на Johnson & Johnson и е одобрена в други страни), ще имат по-силен имунен отговор, ако получат бустер от иРНК ваксина“.

„Това, което не е ясно и вероятно няма смисъл, е превключването между иРНК ваксините. Изглежда, че няма статистически значима разлика между това как работят тези две ваксини и те работят по забележително сходен начин“.

Все пак не всички са съгласни.

„Ако можем да гарантираме, че има достатъчно много от трите одобрени от САЩ ваксини, аз лично бих препоръчал да се придържате към оригиналната си ваксина“, включително за тези, които са получили ваксината на Johnson & Johnson, смята Родни Роди (Rodney Rohde), професор в Тексаския държавен университет и председател на университетската програма за клинични лабораторни науки. Това е така, защото „всички те изглеждат добре с бустер“ и има повече дългосрочни данни за ефективността на подсилването със същата ваксина. Все пак, „Мисля, че е безопасно да се смесва и съчетава и може да се сведе до това, което е налично“, подчертава той пред Live Science.

Данни от реалния свят

Проучването на NIH не са единствените данни, които дават информация за безопасността и възможните ползи от смесването и съчетаването на ваксини.

Държави като Турция смесват и съчетават ваксини от известно време, прилагайки бустери на хората, които са получили две дози от китайската ваксина Sinovac, с една или две дози от ваксината Pfizer.

Данните от Великобритания и Канада, които дават втора доза Pfizer след първоначалната доза от ваксината AstraZeneca, която е аденовирусна ваксина,  използваща същата платформа като Johnson & Johnson - също показват, че смесването може да бъде безопасно и високоефективно.

Още преди резултатите от проучването на NIH, от тези проучвания в реалния свят става ясно, че смесването и съчетаването е безопасно и предизвиква силен имунен отговор.

„Това, което видяхме, бе основно същите нежелани реакции, които се проявяват при първа и втора доза от тези ваксини, но нищо по-лошо или нищо страшно“, отбелязва Малвестуто. "Доказателствата показват, че е доста безопасно."

Нещо повече, някои доказателства сочат, че смесването и съчетаването на тези ваксини може да доведе до по-добра имунна реакция, която може да е по-способна да отговори на бъдещ вариант на SARS-CoV-2, подчертава Малвестуто.

Все пак остават много въпроси за това колко ефективен е този подход за други части на имунния отговор.

"Имунитетът не се отнася само до нивата на антителата, има и други части от историята", напомня Малвестуто. Изследването на NIH се фокусира единствено върху нивата на антитела. Друга изключително важна част от имунния отговор са т.нар. Т-клетки, клетки на паметта, които циркулират в организма дълго след като нивата на неутрализиращите антитела са изчерпани и подтикват имунната система да направи по-насочени антитела, когато влезе в контакт с патогена.

Все още се нуждаем от данни за това дали подходът на смесване и съчетаване има по-добър, по-лош или същия ефект върху производството на тези имунни реакции на имунната памет, обяснява Малвестуто.

Във всеки случай данните показват, че смесването и съчетаването е безопасно и ефективно. Но най-важното послание е хората да завършат първоначалните си ваксинации и ако са във високорискови групи, да си получат бустери, завършва специалистът.

Справка: Heterologous SARS-CoV-2 Booster Vaccinations – Preliminary Report
Robert L. Atmar et al.
medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.10.10.21264827; https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.10.21264827v1.full.pdf

Източник: Should you mix and match COVID-19 vaccines?
Yasemin Saplakoglu, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !