Изненадващ случай - трансплантирани на жена ръце добиват нейния цвят на кожата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 март 2020 в 00:11 8666 0

Кредит Amrita hospital

Лекари в Индия стават свидетели на необичаен случай, когато ръцете, трансплантирани на пациентка, придобиват същия цвят като останалата част от кожата й няколко години след операцията.

Шрея Сиданагоуда (Shreya Siddanagowda) получава трансплантация на ръце през 2017 г., когато е едва на 19 години, в болница Амрита в щата Керала в Индия. Трансплантацията се налага след като момичето претърпява автобусна катастрофа, довела до ампутацията и на двете й ръце. Тя получава нови длани и предмишници и малка част над лакътя от наскоро починал мъж. Освен, че ръцете са с малко по-тъмен тон на кожата от тялото на пациентката, трансплантацията е съвсем успешна и това е първата подобна операция в Азия.  

Сега, когато Шрея е на 21 години, ръцете й са придобили по-светъл тон, съответстващ на останалата част от кожата й, съобщава вестник The Indian Express. Лекарите й не са напълно сигурни как се е случило това, тъй като има много малко информация за подобни случаи. 

3 години след операцията, ръцете на младата жена са с изравнен тон с останалата част на кожата й. Кредит: Facebook/Shreya Siddanagowda

Специалистите наблюдават развитието на случая на Шрея и се надяват да го опишат в научна публикация. Тяхното предположение е, че състоянието е свързано с производството на меланин, естественият пигмент, даващ цвят на кожата и косата. Друго обяснение би могло да е "естествена" промяна в цвета на кожата на донора с времето.

"Надяваме се да публикуваме два случая на трансплантация на ръце в научно списание. Ще отнеме време. Следим промяната на цвета в случая на Шрея, но имаме нужда от повече доказателства, за да разберем промяната във формата на пръстите и ръцете", разказва пред вестника д-р Субраманиа Ийер, завеждащ звеното по пластична и реконструктивна хирургия в института Амрита.

"Афгански войник, който получи трансплантация на двете ръце тук от донор мъж, също отбеляза лека промяна в тона на кожата, но загина в Афганистан миналата седмица. Не успяхме да документираме много".

По-малко от 100 трансплантации на ръце са направени в света през последните 25 години и само девет случая включват и части от мишницата, така че липсва много информация по въпроса. Тази операция е и от донор мъж на жена, което е можело да усложни още повече ситуацията. 

Операцията е и изключително сложна, дори в сравнение с другите трансплантации. Тя продължава 13 часа и включва екип от 20 хирурзи и 16 анестезиолози. За сравнение, трансплантацията на сърце обикновено продължава 4 до 6 часа. 

Пациентката и родителите й заедно с част от екипа, взел участие в трансплантацията. Кредит: Amrita hospital

Шрея се наслаждава на резултата, без значение от промяната на цвета. Тя се справя отлично и със следването, пишейки изпитите си на ръка.

"Не знам как се случи промяната. Но ги чувствам като своите ръце сега. Тонът на кожата беше много тъмен след трансплантацията, не че това някога ме е притеснявало, но сега съвпада с моята кожа", добавя пациентката. 

Източник: IFLScience - Doctors Baffled By Transplant Patient's New Hands Changing Color.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !