Какво знаем за новия подвариант на Омикрон BA.2 "стелт", разпространяващ се по света

Ваня Милева Последна промяна на 24 март 2022 в 07:11 12082 0

Изображение с трансмисионен електронен микроскоп на SARS-CoV-2. Кредит: NIAID-RML

Нов подвариант на вируса Омикрон, който причинява COVID-19, BA.2, бързо се превръща в преобладаващия източник на инфекции на фона на нарастващите случаи по целия свят.

Имунолозите Пракаш Нагаркати (Prakash Nagarkatti) и Мици Нагаркати (Mitzi Nagarkatti) от Университета на Южна Каролина обясняват какво го прави различен от предишните варианти и как най-добре да се предпазите.

Какво е BA.2 и как е свързан с Омикрон?

BA.2 е най-новият подвариант на Омикрон, доминиращият щам на вируса SARS-CoV-2. Въпреки че произходът на BA.2 все още е неясен, той бързо се превърна в доминиращ щам в много страни, включително Индия, Дания и Южна Африка. Продължава да се разпространява в Европа, Азия и много части на света.

Вариантът Омикрон, официално известен като B.1.1.529, на SARS-CoV-2 има три основни подварианта в своята линия: BA.1, BA.2 и BA.3. Най-ранният подвариант на омикрон, BA.1, е съобщен за първи път през ноември 2021 г. в Южна Африка.

Докато учените смятат, че всички подварианти може да са се появили приблизително по едно и също време, BA.1 е основно отговорен за зимния прилив на инфекции в Северното полукълбо през 2021 г.

Първият подвариант на Омикрон, BA.1, е уникален по броя на промените, които има в сравнение с оригиналната версия на вируса – има над 30 мутации в шиповия протеин, който му помага да навлезе в клетките.

Мутациите на шиповия протеин предизвикват голямо безпокойство за учените и служителите в общественото здравеопазване, тъй като влияят на това колко заразен е даден вариант и дали е в състояние да избягва от защитните антитела, които тялото произвежда след ваксинация или предишна инфекция с COVID-19.

BA.2 има осем уникални мутации, които не са открити в BA.1, и липсват 13 мутации, които BA.1 има. BA.2 обаче споделя около 30 мутации с BA.1. Поради относителната си генетична прилика, той се счита за подвариант на Омикрон, за разлика от напълно нов вариант.

Защо се нарича „стелт“ вариант?

Някои учени наричат BA.2 "стелт" вариант, тъй като за разлика от варианта BA.1 му липсва определен генетичен подпис, който го отличава от варианта Делта.

Въпреки че стандартните PCR тестове все още са в състояние да открият варианта BA.2, те може да не са в състояние да го различат от варианта Делта.

По-инфекциозен и смъртоносен ли е от другите варианти?

BA.2 се счита за по-преносим, ​​но не по-вирулентен от BA.1. Това означава, че докато BA.2 може да се разпространява по-бързо от BA.1, това може да не разболява хората.

Струва си да се отбележи, че докато BA.1 доминира в броя на случаите по целия свят, той причинява по-малко тежко заболяване в сравнение с варианта Делта. Последните проучвания от Великобритания и Дания показват, че BA.2 може да представлява подобен риск от хоспитализация като BA.1.

Предишна инфекция с BA.1 осигурява ли защита срещу BA.2?

Да! Скорошно проучване предполага, че хората, заразени преди това с оригиналния подвариант BA.1, имат стабилна защита срещу BA.2.

Тъй като BA.1 причинява широко разпространени инфекции в целия свят, вероятно значителен процент от населението ще има защитен имунитет срещу BA.2. Ето защо някои учени прогнозират, че BA.2 ще бъде по-малко вероятно да предизвика нова голяма вълна .

Но макар естественият имунитет, придобит след инфекция с COVID-19, може да осигури силна защита срещу повторно заразяване от по-ранни варианти, той отслабва срещу Омикрон.

Колко ефективни са ваксините срещу BA.2?

Скорошно предварително проучване, което все още не е минало партньорска проверка (peer-review), на над 1 милион индивида в Катар, предполага, че две дози от ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna COVID-19 предпазват от симптоматична инфекция от BA.1 и BA.2 в продължение само на няколко месеца преди да намалее до около 10 процента.

Подвариантът BA.1 избягва голяма част от защитата, която иРНК ваксините предлагат срещу леки до умерени заболявания. 

Важно е, че и двете ваксини са били 70 до 80 процента ефективни при предотвратяване на хоспитализация или смърт и тази ефективност се е увеличила до над 90 процента след бустерна доза.

Колко притеснени трябва да бъдат хората за BA.2?

Повишаването на BA.2 в определени части на света най-вероятно се дължи на комбинацията от по-високата му преносимост, отслабващия имунитет на хората и отслабването на ограниченията на COVID-19.

Данните на CDC показват, че случаите на BA.2 нарастват стабилно, съставлявайки 23 процента от всички случаи в САЩ към началото на март. Учените все още не са убедени дали BA.2 ще предизвика нов скок в САЩ.

Въпреки че може да има нарастване на инфекциите с BA.2 през следващите месеци, защитният имунитет от ваксинация или предишна инфекция осигурява защита срещу тежко заболяване.

Това може да направи по-малко вероятно BA.2 да причини значително увеличение на хоспитализацията и смъртните случаи.

Дали ще има нов опустошителен прилив зависи от това колко хора са ваксинирани или са били преди това заразени с BA.1.

Източник: What is the new COVID-19 variant BA.2, and will it cause another wave of infections in the US? The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !