Кое е най-доброто лечение на загуба на обоняние от COVID-19? Не са стероидите

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2021 в 00:07 6965 0

Кредит: Pxhere

Група специалисти съветват да не се използват стероиди за лечение на продължителна загуба на обоняние, причинена от COVID-19. Вместо това те предлагат да опитате да тренирате носа си като помирисвате определени аромати.

Това изисква време, вероятно месеци, но ако се опитате да усетите поне четири различни аромата два пъти на ден, това може да ви помогне да се възстановите по-бързо и по-пълно, без никакви нежелани странични ефекти.

Препоръката се основава на систематичен преглед, основан на факти, който заключава, че кортикостероидите не трябва да бъдат първата възможност за лечение на загуба на обоняние заради COVID-19.

Тези лекарства обикновено се предписват на хора със запушени или възпалени носове, но изглежда не това е причината за обонятелната дисфункция при пациенти с COVID-19, така че може да не работи.

Методът тренировка на обонянието, от друга страна, е по-обоснован на фактите начин да си върнете способността да усещате миризми след вирусна инфекция.

"Тренировката на обонянието няма известни странични ефекти и е на ниска цена. Освен това е единственото налично лечение ... подкрепено със солидна доказателствена база", пише групата експерти.

Трудно е да се сравнят стероидите и тренировките при обонятелна дисфункция от COVID-19, тъй като не са провеждани контролирани проучвания.

Идеята за тренировка на обонянието не е от вчера и дори се използва с голям успех за лечение на загуба на обоняние от други инфекции.

През 2020 г. например систематично сравнение на потенциалните лечения за поствирусна загуба на обоняние - включително тренировка на обонянието, системни стероиди, локални терапии, нестероидни перорални лекарства и акупунктура - показа, че номер едно въз основа на настоящите доказателства е тренировка на обонянието и тя трябва да бъде препоръчвана.

Днес може да се наложи да се прилага тази практика в мащаб, невиждан досега. Около 60% от хората, които се заразяват с COVID-19, изпитват нарушение на обонянието, а при около 10 % симптомът продължава седмици, дори месеци.

В началото на 2021 г. проучване на 1363 пациенти с коронавирус с обонятелна дисфункция установи, че 95% от пациентите са възстановили обонянието си след шест месеца като на тези пациенти се е препоръчвало да провеждат две тренировки на обонянието си на ден у дома си, въпреки че не може  да е сигурно колко човека наистина са ги направили.

Кортикостероидите също се разглеждат като вариант за лечение, но това лекарство не е безобидно. Може да дойде с много нежелани странични ефекти, включително задържане на течности, високо кръвно налягане и промени в настроението.

Освен това може дори да не помогне. Просто няма достатъчно доказателства, за да се каже със сигурност. Докато някои доклади предполагат, че стероидите могат да помогнат на хората да възстановят изгубеното си обоняние от COVID-19, без контролна група, не е ясно дали тези пациенти не биха се оправили сами - както всъщност изглежда става с много пациенти.

Въз основа на настоящите доказателства авторите се присъединяват към много други експерти, призовавайки за повишено внимание. Докато не бъдат предприети рандомизирани, плацебо контролирани проучвания, по-добре е да започнем с тренировка на обонянието, казват те, а не със стероиди.

„[Тренировката на обонянието] е евтина, проста и без странични ефекти възможност за лечение на различни причини за загуба на миризма, включително COVID-19“, отбелязва Карл Филпот (Carl Philpott) от Университета на Източна Англия във Великобритания.

„Целта й е да подпомогне възстановяването въз основа на невропластичността - способността на мозъка да се реорганизира, за да компенсира промяна или нараняване".

Това изисква време и не всеки ще напредва с една и съща скорост. Например на възрастните хора им е нужно повече време, за да си върнат обонянието, тъй като имат по-малко неврони на обонятелните рецептори.

Традиционно казано, тренировките на обонянието разчитат на четири миризми: карамфил, роза, лимон и евкалипт, но наистина няма значение какво ще изберете.

Може да е полезно да се съсредоточите върху познати миризми, като парфюми, лимонови кори, ванилия или смляно кафе и да се опитате да си върнете спомените, докато ги подушвате. За най-добри резултати трябва да сменяте четирите миризми на всеки 12 седмици.

Справка: Systemic corticosteroids in coronavirus disease 2019 (COVID‐19)‐related smell dysfunction: an international view
Caroline Huart, Carl M. Philpott et al.
First published: 16 March 2021 https://doi.org/10.1002/alr.22788

Източник: Doctors Identify The Best Treatment For COVID-19 Smell Loss, And It's Not Steroids, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !