Колко мръсотия изяждам за една година, без да забележа?

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 ноември 2015 в 14:21 6391 0

Кредит thepeartreeclinic.com

Всички знаем, че не трябва да се ядат нечистотии, но въпреки това го правим така или иначе. Независимо дали искаме или не - мръсотиите попадат в телата ни непрекъснато. Трудно е да се разбере колко точно.

Както отбелязва Джерълд Калахан (Gerald Callahan): "освен вода, малкото останало, което хората имат в себе си до голяма степен е мръсотия ... Повечето твърди вещества, от които са съставени хората и другите същества или са, или доскоро са били мръсотия ... трансформирана от слънчевата светлина в растения или животни".

Ние получаваме ежедневната си доза мръсотия по всякакви начини - от заразена храна, вдишване на прах, както и заради това, че не сме си измили ръцете преди ядене. Агенцията за опазване на околната среда (Environmental Protection Agency - EPA) е направила огромно количество изследвания върху тази консумация. Очевидно мръсотията, която консумираме се разделя на две основни части: почва и прах. Около 45% от нещата, които се вдишват или изяждат неволно, представляват почва, а 55% - прах.

Специалистите на EPA са изследвали неумишлената консумация на мръсотия от децата. Резултатите от проучването са, че бебетата от 6 седмици до 1 година обикновено приемат по 60 милиграма на ден. От 1 до 20 години, това количество достига до 100 милиграма на ден. (За справка, 50 милиграма се равнява на една шеста от таблетка аспирин. Така че не става дума, че поглъщаме чак толкова много мръсотия). Ако приемем тези ежедневни стойности, това означава, че годишния ни прием ще се равнява на около 36,5 грама годишно. Отново, не е толкова ужасяващо количество.

Знаем, че децата много обичат да ядат мръсотия, особено докато са между една и три години. Някои изследователи предполагат, че в детството се храним с много нечистотии, защото изучаваме света, играейки си, но също по този начин се опитваме да получим някои витамини и минерали. Децата започват целенасочено да ядат мръсотия обикновено около годинка, когато много бебета се отбиват от майките си, като може би те се опитват така да си набавят някои вещества.

Но някои хора продължават да ядат пръст дори след детска възраст - едно състояние, наречено геофагия или поглъщане на почва.

В европейската култура на геофагията се гледа със загриженост. Международната класификация на болестите включва геофагията в категорията на хранителните разстройства. Умишлената консумация на пръст повече от 500 милиграма на ден се квалифицира като "патология" според Калахан. Но исторически и в много други култури, това не е толкова странно или ненормално поведение. Някои бременни жени в Субсахарска Африка правят това, за да успокоят стомашните разстройства при сутрешното гадене или за набавяне на допълнителни хранителни вещества за развитието на плода.

Така че, стига определено да няма вероятност почвата да е заразена, може би не е нужно да се притеснявате толкова много при непреднамерена консумация на мръсотия. Това е съвсем естествено, нали всички сме направени от кал?

Източник:

How much dirt do I eat in a year?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !