Кондоми сменят цвета си, ако засекат венерическа болест (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юни 2015 в 15:09 10248 2

Кредит Independent

Група от 13 и 14-годишни ученици от лондонското училище "Исак Нютон" (Isaac Newton Academy) искат да "направят откриването на полово предаваните инфекции по-лесно от всякога".  Те създали "умни" презервативи, които дават диагноза, без да се налага да се правят изследвания.

Презервативите S.T.EYE флуоресцират в зелено в присъствието на хламидии, в жълто – при наличие на вируси на херпеса, в пурпурно-червено – папилома вируси и в синьо – при сифилис. Те са взели наградата на конкурса TeenTech в категория иновация за здравеопазването. Конкурсът има 17 категории. В него могат да участват само британски ученици от 11 до 18 години.

Технически идеята на учениците е следната: на етап производство, презервативите се покриват със специално съединение, което съдържа антитела, които могат да реагират с различни бактерии, присъстващи евентуално у човек, болен от венерически заболявания. В зависимост от това какви антитела встъпват в реакция, латексовият презерватив ще бъде оцветен в определен цвят.

Д-р Марк Лоутън от Кралската болница в Ливърпул коментира за BBC, че по принцип идеята е осъществима, тъй като вече има серия от медицински изследвания с показатели, които променят цвета си - като един домашен тест за изследване за ХИВ, например. В този случай, просто трябва да се уверим, че химикалите, променят цвета на презерватива са безвредни.

Името на изобретението S.T.EYE напомня на английската абревиатура STD - аналог на ППИ (полово предавани инфекции).

Двама от изобретателите - Даанайал Али (Daanyaal Ali) и Чираг Шах (Chirag Shah) са на 14-години, а третият - Муаз Наваз (Muaz Nawaz) - 13г.

"Ние създадохме S.T.EYE като нов метод за откриване на ППИ за по-добър живот на следващите поколения", - разказва 14-годишният Даянаал Али (Daanyaal Ali), един от тримата автори на идеята. - "Ние искахме да направим нещо, с което да се откриват опасни ППИ по-лесно, откогато и да е и да позволи на хората навреме да вземат мерки, без да се нарушава тайната им, без неприятни процедури и прегледи при лекар".

Наградата на TeenTech не е голяма, само 1000 лири, но ако проектът получи голямата награда, авторите ще имат уникалната възможност да го представят на специална среща с херцога на Йорк в Бъкингамския дворец. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 16:55

Каквото знаем, това сме написали. Новината е от Independent. Има си линк.

24.06 2015 в 16:33

Дрън-дрън. Може ли малко сведения за използваната технология?

(за технологията "патент тролинг" дедо ви поп може и сам да си прочете).