Кръвни тестове могат да спестят химиотерапията на пациентите с рак

Около 1600 пациенти с рак на червата са включени в проучване във Великобритания

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2023 в 12:14 5741 0

течна биопсия

Кредит Wikimedia Commons

Използването на циркулираща туморна ДНК (ctDNA) като течна биопсия има потенциален ефект в клинични условия при наблюдение на прогресията на тумора. Конвенционалните биопсии са инвазивни и не могат да се използват, когато няма видим тумор. ctDNA може да се анализира от събрана кръв и предлага възможност за откриване при ниски нива на заболяване.

Кръвен тест, който може да открие следи от ракови клетки, може да спести на хиляди пациенти ненужната химиотерапия всяка година, съобщава BBC News.

Голямо проучване за рак на червата проверява способен ли е тестът да покаже дали операцията е отстранила целия тумор.

Около 1600 пациенти с рак на червата са включени в проучване във Великобритания.

Често пациентите, диагностицирани с рак на червата в стадий 3, се лекуват с операция.

Стандартната терапия след това е да се проведе интравенозна химиотерапия, за да се изчистят всички останали туморни клетки и да се намали рискът от връщане на рака.

Но химиотерапията, използвана при рак на червата, оксалиплатин, може да причини болезнено изтръпване и изтръпване на ръцете и краката, наречено периферна невропатия.

Това увреждане на нервите може да бъде дългосрочно.

Ако кръвният тест покаже, че няма рак, се избягва интравенозната химиотерапия.

Може да се приема перорална химиотерапия два пъти на ден, което има минимални странични ефекти и позволява на пациентите да водят нормален живот.

Кръвните тестове работят, търсейки микроскопични следи от рак в кръвния поток, наречени циркулираща туморна ДНК. Наличието на тези маркери показва дали пациентът е бил излекуван от операцията или не. Такива малки фрагменти са невидими при сканиране.

Резултатът може да повлияе на начина, по който всяка година се лекуват хиляди пациенти с рак на червата.

Надеждата е, че тази специализирана технология може да спести на много пациенти с рак ненужната химиотерапия.

Проучването, наречено TRACC, използва тест, създаден от американската компания Guardant Health. Пробите се изпращат в техните лаборатории в Калифорния за анализ, като резултатите се връщат в рамките на около две седмици.

Проучването ще изследва всяка разлика в степента на преживяемост след три години между тези пациенти, чието лечение е ръководено от кръвен тест, в сравнение с групата на стандартна химиотерапия.

Във Великобритания се провеждат и опити за наблюдение на пациенти с рак на белия дроб и рак на гърдата по същия начин.

Потенциалът за тази нова технология в лечението на рака е огромен не само когато става въпрос за откриване на остатъчно заболяване след операция, но и за ранна диагностика.

Това, което вече е ясно от множество проучвания, е, че така наречените кръвни тестове с "течна биопсия" могат да разкрият наличието на рак дълго преди да бъде открито с традиционните методи.

Проучване в Гърция, публикувано в Nature през януари, установява, че течните биопсии могат да покажат рецидив на рак най-малко четири години преди той да бъде открит чрез сканиране. Това проучване проследява малка група пациенти с рак на гърдата след операция.

На конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго миналия юни проучване при 455 пациенти с рак на червата установява, че чрез използване на кръвни тестове за насочване на лечението, броят на пациентите, нуждаещи се от химиотерапия след операция, е почти наполовина без риск от рецидив.

Много по-голямото рандомизирано проучване във Великобритания е от съществено значение, за да се калибрира точно колко може да се разчита на течни биопсии, особено когато това означава обмисляне на оттеглянето на химиотерапията.

Тестовете вече са достъпни за частни пациенти.

Това, което се смята за светия граал при откриването на рак, е да можете да забележите болестта в най-ранния стадий, когато е най-лесно да се излекува.

Кръвните тестове също се изпробват, за да се види дали могат да диагностицират цял ​​набор от ракови заболявания.

Повече от 140 000 доброволци на възраст 50-77 години са били наети в цяла Англия, за да видят дали тестът може да установи повече от 50 вида тумори, повечето от които нямат програми за скрининг.

Изпитването на NHS-Galleri е направено от калифорнийската компания Grail и някои междинни резултати се очакват в началото на следващата година.

Източник: Blood tests may spare cancer patients chemo, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !