Лекарство, намаляващо риска от рак на гърдата, ще се използва масово във Великобритания

Перорално лекарство, наречено анастрозол, е одобрено от регулаторната агенция на Великобритания за намаляване на риска от рак на гърдата при жени след менопауза с умерен до висок риск от това заболяване

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2023 в 00:00 4085 0

Редовното посещение на мамографски прегледи може да намали риска от смърт от рак на гърдата

Кредит PICRYL - Public Domain

Редовното посещение на мамографски прегледи може да намали риска от смърт от рак на гърдата

Жените след менопауза във Великобритания, които са изложени на по-висок риск от рак на гърдата, скоро могат да получат по-широк достъп до лекарство, наречено анастрозол, за да намалят вероятността да развият заболяването.

Лекарството, което се приема под формата на таблетки и е разработено за първи път като средство за лечение на рак на гърдата, намалява наполовина риска от това заболяване, ако се приема в продължение на пет години.

Анастрозол вече може да се използва за превенция при хора без рак на гърдата "не по предназначение" в много страни, включително и в САЩ, но приемът му е малък. Сега Обединеното кралство стана първата страна, в която лекарството е одобрено за профилактика.

Това би трябвало да стимулира повече семейни лекари да предписват лекарството, заявява Джак Кузик (Jack Cuzick) от Лондонския университет "Куин Мери", който е участвал в изпитването на анастрозол. "Това ще помогне на лекарите и жените да осъзнаят, че това е одобрена [употреба] и ползите надвишават рисковете".

Но страничните ефекти на анастрозола - които са същите като тежките симптоми на менопаузата, като болки в ставите и горещи вълни - могат да откажат хората да го приемат, отбелязва Лиз О'Риордан (Liz O'Riordan), британски хирург, специалист по рак на гърдата, която сама е приемала лекарството. "Това може да се окаже доста трудно."

Жените ще могат да приемат анастрозол, ако са изложени на умерен или висок риск от рак на гърдата, съобщава Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) на 6 ноември.

Агенцията все още не е обявила как ще се определя това ниво на риск, но то може да включва лица с поне един близък роднина, като майка или сестра, които са били диагностицирани с това заболяване.

Анастрозол не е единственото лекарство, което може да се използва за превенция на рак на гърдата. Друго, което понякога се използва, се нарича тамоксифен, който също може да предизвика странични ефекти, подобни на менопаузата, както и да повиши риска от образуване на кръвни съсиреци.

И двете лекарства действат, блокирайки женския полов хормон естроген, който стимулира растежа на клетките на рака на гърдата. Поради различните им механизми анастрозол може да се приема от жени само след като са преминали през менопаузата, докато тамоксифен може да се приема независимо от възрастта.

Жените могат да намалят риска от смърт от рак на гърдата и чрез по-чести мамографски прегледи и провеждане на тези прегледи в по-ранна възраст. Ако жените са изложени на висок риск от рак на гърдата, например защото са наследили мутация в ген, наречен BRCA1, те могат да изберат да отстранят гърдите си по хирургичен път.

Източник: Drug that cuts breast cancer risk set for wider use in UK, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !