Младеж ослепява след като с години се храни основно с пържени картофи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 септември 2019 в 00:21 4076 0

Кредит pixabay

Младеж, хранил се само с пържени картофи, чипс и друга преработена храна с течение на години, постепенно изгубва зрението си, заради тази нездравословна диета, се съобщава в списанието Annals of Internal Medicine.

Този конкретен случай привлича вниманието върху по-слабо известен факт за неправилното хранене - освен, че е свързано с проблеми като затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, то може да увреди перманентно и нервната система и специално зрението, според авторите.

Проблемите за младежа започват на 14-годишна възраст, когато отива на преглед с оплакване от умора. Тийнейджърът е описан като "злояд" и кръвните изследвания показват, че страда от анемия и дефицит на витамин В12. Той е лекуван с инжекции с витамина и посъветван да подобри храненето си. 

Въпреки това, на 15 той започва да губи слуха си и развива проблеми със зрението, но лекарите не успяват да открият причина, тъй като резултатите от ЯМР и очните прегледи са нормални. 

В следващите две години, зрението на младежа се влошава все повече. Когато става на 17, очните прегледи показват, че зрението му е толкова отслабено и в двете очи, че според стандартите в САЩ той вече е сляп. 

Последващите изследвания показват, че момчето е развило увреждане на зрителния нерв - снопът от нервни влакна, свързващи задната част на окото с мозъка. Освен това, той продължава да има дефицит на витамин В12, както и на мед, селен и витамин D. 

Тези дефицити карат лекарите да разберат повече за храненето на младежа. "Пациентът призна, че още от началното училище не яде определени типове храна", обясняват авторите от Университета на Бристол, Великобритания. Младежът споделя, че единствените неща, с които се храни са пържени картофи, картофен чипс и то само от определена марка, бял хляб, формована шунка и наденица. 

След изключването на други възможни причини за загубата на зрение, лекарите диагностицират младежа с хранителна зрителна невропатия, или увреждане на зрителния нерв, получено в резултат от хранителни дефицити. Това състояние може да бъде предизвикано от лекарства, лоша абсорбция на хранителни вещества, неправилно хранене или злоупотреба с алкохол. Учените обясняват, че в развитите страни причините рядко се дължат само на храненето. 

Известно е, че витамините от група В са важни за много клетъчни реакции и липсата им може да доведе до натрупване на токсични метаболити и така до увреждане на нервните клетки. 

Възможно е загубата на зрение в следствие от хранителна зрителна невропатия да е обратима, в случаите, когато се открие рано. В случая на този пациент, когато проблемът е диагностициран, загубата на зрение е вече постоянна. Още повече, корекция чрез очила не е възможна, тъй като те не влияят на увредения зрителен нерв. 

На младежа са предписани хранителни добавки, които да предотвратят още повече влошаване на зрението му. Той е насочен и към психологическа помощ, заради хранителното си разтройство. Учените отбелязват, че неговото поведение не е просто "злоядо", защото е твърде ограничено и води до многобройни хранителни дефицити. 

Източник: Live science - Teen's Junk Food Diet Caused Him to Go Blind, Doctors Say

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !