Какво се случва, ако две седмици се храните само със свръх преработени храни?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 август 2019 в 07:23 6568 1

Знаем, че трябва да консумираме по-малко храна като чипс, готови пици и подсладени със захар напитки например, заради високата им калоричност. Тези "свръх преработени" храни, както ги наричат нутриционистите, са с високо съдържание на захари или мазнини, но дали това е единствената причина да водят до натрупване на килограми?

Според важно ново изпитване на щатския Национален здравен институт (National Institute of Health (NIH)) показва, че има много повече фактори, освен калориите. Редица изследвания досега доказват връзка между т. нар. джънк фууд (букв. храна-боклук) и натрупването на килограми, но досега тя никога не е била изследвана с рандомизирано контролирано изпитване (РКИ), което е златния стандарт при клиничните изпитвания.

В проведеното от NIH рандомизирано контролирано изпитване 20 възрастни на възраст около 30 години са изследвани произволно с диета от свръх преработени храни или "контролна" диета от непреработени храни, като и двете групи са приемани на три хранения през деня, заедно с малки закуски през деня. Участниците имат възможност да приемат неограничени количества храна през деня.

След две седмици на тези режими, те преминават към обратния вариант за още две седмици. Този тип кръстосано изпитване подобрява достоверността на резултатите, тъй като всеки от изследваните хора изпробва и двата варианта. 

Проучването открива, че средно участниците приемат 500 калории на ден повече, когато се хранят с преработена храна, в сравнение с диетата с непреработена храна. И докато са на свръх-преработена храна те качват почти килограм тегло. 

Въпреки, че е известно, че към силно преработената храна се привиква много лесно, участниците намират и двете диети еднакво приятни, без да отчитат по-силен апетит към преработената храна спрямо другата, въпреки, че са приемали 500 калории на ден повече от нея.

Несъзнателната свръх-консумация на силно преработената храна често се отдава на междинните закуски. Но според това проучване, повечето от излишните калории са приемани на закуска и обяд, а не на междинните хранения. 

Една от причините за по-големия прием на калории при диетата с преработена храна може да е, че участниците я консумират по-бързо и така приемат повече калории за една минута, преди да са се активирали сигналите на тялото за засищане. Важен фактор за чувството на ситост е приемът на растителни фибри. Повечето преработени храни съдържат малко фибри, които се изгубват при преработката и затова толкова лесно се консумират бързо. 

Очаквайки това, учените изравняват съдържанието на фибри в двете диети, добавяйки фибри в напитките на диетата с преработена храна. Но добавката на фибри не е същото, както естественото съдържание на фибри.

Интересно послание, идващо от това проучване е, че за да регулираме приема на калории, трябва да запазим структурата на храната. Това ни задължава да се храним по-бавно и така се осигурява достатъчно време на механизмите за засищане на тялото да се активират, преди да сме преяли. 

За много хора да намерят време за бавно хранене с необработена храна е предизвикателство. Но важността на бавните хранения на маса е защитавана силно в някои храни, като например Франция, където последователността от повече малки ястия осигурява по-бавно и приятно хранене. Това може би е и начинът за борба с натрупването на килограми, предизвикано от бързото хранене "на крак" с преработени храни. 

Авторът Ричард Хофман (Richard Hoffman) е лектор по Хранителна биохимия, Университета на Хертфордшир. Тази статия е преведена от The Conversation под лиценз Creative Commons. Оригиналната статия можете да прочетете тук

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

1

AnderXale

06.08 2019 в 23:53

Рандомизирано??? Това нещо яде ли се?