Може ли да се дрогираме от смъркане на какао?

Какаото съдържа ендорфини, които могат да повишават настроението на хората

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юни 2016 в 15:47 23152 2

Кредит jojoelectro.com

Вече на рейв партитата из цяла Европа и САЩ са започнали да предлагат веществото под формата на прах, хапчета или като напитка.

Една необичайна нова мания се разпространява - в опит да се дрогират, без да нарушават никакви закони или да вкарват опасни вещества в организма си, някои са започнали да смъркат какао, разказва Iflscience.

Модата изглежда тръгва от Берлин, където суровото какао е сервирано по време на събития като Lucid вместо алкохол или обикновени незаконни наркотици. Вече на рейв партитата из цяла Европа и САЩ са започнали да предлагат веществото под формата на прах, хапчета или като напитка.

Все пак тази мода е преоткриване на какаото, което е добре известно и широко използвано от предколумбовите цивилизации като ацтеките и маите. Те са смятали, че семената на какаовото дърво има божествени свойства и са използвани по време на ритуали и церемонии, за да издигнат участниците в състояние на екстаз - което, всъщност е точно същото, за което отново се използват.

Доколко какаото е ефективно в тази му роля все още е неизвесно, въпреки че има няколко причини, поради които то може да работи. Като начало, то съдържа ендорфини, както и едно вещество, наречено тирозин, който е прекурсор на допамина. Тъй като ендорфините, така и допаминът са известни естествени невротрансмитери, които предизвикват чувство на удоволствие, затова не е изненадващо, че какаото повишава настроението.

Какаото е богато на антиоксиданти като епикатехин, който увеличава притока на кръв към мозъка и мускулите, давайки на хората както физически, така и емоционален стимул, който може би им помага да танцуват по-дълго. Доказано е, че епикатехинът също подобрява когнитивните функции.

Всичко това обяснява защо какаото става предпочитан вариант вместо други вещества, които позволяват танци без изтощение, като кокаин и екстази (MDMA).

Естествено, за да се използва като дрога, какаото трябва да бъде чисто, долкото е възможно и да не се смесва с никакви пълнители като мляко на прах или захар. Това означава, че само сурово какао ще свърши работа, а ако си сложите в носа бонбони M&M е малко вероятно да има някакъв ефект, различен от блокиране на дихателните пътища.

Все пак, изнесеното до тук, не трябва да се тълкува в смисъл, че смъркането на какао е задължително безопасно. Засега няма научни доказателства за безопасността на този вид употреба. Но като общо правило е добра идея да помним, че носът е еднопосочна система и обикновено разни неща излизат от него. Така че изпращането на материал в другата посока и нагоре към мозъка може би не е мъдър ход.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

09.06 2016 в 12:20

колко кух трябва да си, че да смъркаш каквото ти попадне пред погледа?! и то с цел да танцуваш в транс до припадък... ама пък да не си дрОгар :D

12008

1

Ivan Karagerov

08.06 2016 в 19:09

аз се сещам и за един друг изход на човешкото тяло който много хора изполват двупосочно и даже повече като вход. и там се вдига допамина и СЕРО-тонина