Най-добрите, най-лошите и недоказаните средства за устна хигиена

Ваня Милева Последна промяна на 01 октомври 2021 в 00:01 5758 0

Кредит: Pixabay

Предотвратяват ли пробиотиците заболявания на венците? Необходим ли е конец за зъби? Много пациенти не могат да отговорят уверено на тези и други въпроси поради изобилието от противоречива медицинска информация.

Ново изследване, ръководено от Университета в Бъфало, има за цел да отдели фактите от измислицата, за да определи кои средства за устна хигиена всъщност предотвратяват заболяване на венците.

Документът, публикуван в октомврийския брой на списанието на Международната академия по пародонтология, изследва ефективността на различните средства за устна хигиена.

Резултатът: Само няколко самостоятелно прилагани интервенции осигуряват допълнителна защита срещу гингивит и пародонтит, освен разбира се миенето на зъбите с обикновена четка за зъби. В момента всички други интервенции за хигиена на устната кухина се подкрепят от недостатъчни доказателства, подчертава д-р Франк Сканапиеко (Frank Scannapieco), главен изследовател и председател и професор по орална биология в факултета по дентална медицина на Университета в Бъфало.

Според него констатациите ще помогнат на лекарите по дентална медицина и обществеността да се ориентират кои са най-добрите практики за предотвратяване на заболяване на венците, което засяга почти половината от възрастните на 30 и повече години в САЩ според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Пациентите могат да бъдат уверени, че инструментите и практиките за грижа за устната кухина, подкрепени от изследванията, описани в статията, ще предотвратят началото и прогресията на пародонталното заболяване, ако се извършват редовно и правилно“, отбелязва Сканапиеко.

„Надявам се, че статията обединява съответните доказателства по начин, който е изчерпателен, четим и уникално полезен за всички специалисти по орално здраве, както и за пациентите“, коментира Ева Волман (Eva Volman), първи автор и зъболекар в Eastman Institute for Oral Health.

Доказаното: обикновена четка за зъби, интердентална четка, душ за устна хигиена; хлорхексидин глюконат (CHX), цетилпиридиниев хлорид (CPC) и етерично масло (Listerine) изплакване на устата

Миенето на зъбите е крайъгълният камък на ежедневната устна хигиена и е надежден начин за контрол на зъбната плака, обяснява Сканапиеко. И според изследването, интерденталните (междузъбните) четки и душове за устна хигиена се представят по-добре от другите устройства за междузъбна хигиена на устната кухина за намаляване на гингивита и двете трябва да се използват в комбинация с ежедневно миене на зъбите, за да се предотврати заболяване на венците.

Доказано ефективни инструменти за хигиена на зъбите и венците, отляво надясно и отгоре надолу: обикновена четка за зъби, интердентална четка, душ за устна хигиена.

Многобройните препарати за изплакване на устата като тези, базирани на CHX, CPC и етерични масла (като Listerine), са доказали своята ефективност за значително намаляване на плаката и гингивита.

Въпреки че не са ефективни в борбата с гингивита, клечките за зъби биха били полезни за проследяване на здравето на венците, казва Сканапиеко. Чрез леко натискане на венците с клечка за зъби и наблюдение за кървене, пациентите могат да открият признаци на заболяване на венците.

Лошото: триклозан

Пастите за зъби и води за изплакване на устата с триклозан значително намаляват плаката и гингивита, но съединението е свързано с риск за развитието на различни видове рак и репродуктивни проблеми. Триклозанът е премахнат от най-популярните пасти за зъби.

Недоказаното: електрически четки за зъби, конец за зъби, пробиотици, хранителни добавки и множество води за изплакване на устата

Четките за зъби с електрическо задвижване не са по-ефективни за намаляване на плаката и гингивита от обикновената четка за зъби, установяват изследователите. И малко доказателства има публикувани в подкрепа на конеца за зъби - основата на междузъбното почистване - за намаляване на плаката и гингивита. Но все още не изхвърляйте конеца, съветва Сканапиеко, тъй като конецът е полезен.

"Въпреки че има малко налични проучвания, които специално изследват четките за зъби или конеца, и двете са все още от съществено значение. Конецът е особено полезен за премахване на междузъбната плака за хора, които имат ограничено пространство между зъбите си", казва Сканапиеко.

Изследователите не са открили достатъчни доказателства, че води на основата на масло от чаено дърво, зелен чай, противовъзпалителни средства, водороден пероксид, натриев бензоат, оловен флуорид, хексетидин или делмопинол намаляват гингивита.

Използването на пробиотици, макар и обещаващо като превантивна стратегия срещу заболяване на венците, е недоказано.

Изследователите откриват малко доказателства в подкрепа на твърдението, че хранителните добавки подобряват здравето на венците. Изследователите също така откриват недостатъчни доказателства, че професионалното отстраняване на плаки (известно като скейлинг, процесът на отстраняване на плаката с шпатула) предотвратява заболяване на венците.

Справка: 

Eva I. Volman, Elizabeth Stellrecht and Frank A. Scannapieco. Proven Primary Prevention Strategies for Plaque-Induced Periodontal Disease – An Umbrella Review. Journal of the International Academy of Periodontology, October 2021 Vol 23 Issue 4 [abstract]

Източник: Dental care: The best, worst and unproven tools to care for your teeth
University at Buffalo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !