Мъж претърпява сериозна сърдечна операция заради пуканка, заседнала между зъбите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 януари 2020 в 00:22 10546 0

Кредит pixabay

Парче от пуканка почти струва живота на 41-годишен британец, след като предизвиква сърдечна инфекция, изискваща сериозна операция. 

Екипът от лекари смята, че опитвайки да извади парчето от храна, заседнало в зъба с всевъзможни средства - клечка за зъби, капачка от химикалка, парче тел и пирон - пожарникарят Адам Мартин си е предизвикал инфекция, която е увредила сърдечните му клапи. 

След две сериозни сърдечни операции, Мартин се възстановява добре със сменени сърдечни клапи. Но той и съпругата му искат да разкажат урока, който са научили от тази история. 

На всеки от нас се е случвало докато яде пуканки малко парченце от люспа да се заклещи в пространството между кътниците. И оттам произтичат часове побутване с език, напипване с пръст, миене на зъбите, жабурене с вода за уста и т.н. 

За съжаление, пробиването на капиляр във венеца не е трудно. Венците ни са деликатни и богато кръвоснабдени тъкани и когато са наранени са идеален вход за патогените в тялото ни.

В устата на здрав човек се намират поне 700 вида бактерии, много от които са доста непознати. А поставянето в устата на чужди тела подобни на капачка от химикалка или пирон няма как да бъде безпроблемно. 

Повечето микроорганизми, които успеят да преминат външните физически защити все пак се срещат с имунен отговор. Но тези, които оцеляват при схватката с белите кръвни телца успяват да влязат в кръвоносната система на тялото. 

Гънките на сърцето са чудесно място за установяване и развитие на мигриращите бактерии, което води до състояние, наречено ендокардит. Ако не се лекува бързо с антибиотици, инфекцията може да увреди сърдечния мускул и тъканта на клапите. 

Между 2 и 8 от 100 000 души годишно развиват инфекция в сърцето. Шансовете за оцеляване не са много високи, като рискът от скорошна смърт е между 10 и 30%.

Изглежда Мартин е един от късметлиите. Но това можеше и да не е така, ако не се е бил обърнал към лекаря си за отпадналост, главоболие и изпотявания през нощта, след преживяването с пуканката.

"Лекарите ми казаха, че ако не бях потърсил личния си лекар тогава, е можело да съм мъртъв до три дни", разказва Мартин пред местно издание.

Лекарят открива сърдечен шум, кръвните изследвания показват наличие на инфекция и на пациента е изписано медикаментозно лечение. 

Малко след това на пръста на крака на Мартин се появява розово петно. Съчетавайки всички тези симптоми, той е диагностициран с лезия на Джейнуей - знак за развитието на сериозна сърдечна инфекция. 

По-малко от две седмици след първото посещение, с безсъние и болки в краката, Мартин се връща отново.

"Сърцето ми вече не работеше добре", споделя пациентът. "Беше разбито. Инфекцията беше изяла клапите."

Инфекцията е твърде напреднала, за да може да бъде излекувана само с антибиотици, затова се налагат две сериозни операции, с които да се заместят разрушената клапа на аортата, двукрилата клапа и да излекуват абсцес. 

Матрин съжалява за деня, в който е решил да опитва сам да извади заседналата пуканка. Съпругата му Хелън също дава добри съвети.

"При всеки зъбобол, кървене от венците, абсцес, отидете на зъболекар", пише тя в социалните мрежи. "Същото важи и когато имате симптоми, подобни на грип. Ако инфекцията на Адам беше открита по-скоро, можеше да се излекува с антибиотици. Венците ви са бактериалната магистрала към сърцето!"

Източник: Science alert - Man Gets Popcorn Stuck in His Tooth, Leading to Major Heart Surgery

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !