Намерени са клетките в мозъка, които заповядват "спри да ядеш"

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 март 2016 в 14:14 11552 1

Учените са открили нов тип нервни клетки, които контролират поведението при хранене. Те изпращат сигнал, който принуждава организма да се откаже от прекомерен прием на храна.

Това е установило изследване на мозъчните процеси у мишки, според МedicalХpress.

Новият вид мозъчни клетки са открити от учени от университета Джонс Хопкинс. Ако докладваната констатация се потвърди при хора, може да доведе до нови инструменти за борба със затлъстяването. Подробности за изследването са публикувани от списание Science на 18 март, 2016.

"Когато открихме този тип мозъчна клетка да праща сигнали, нашите лабораторни мишки спират да ядат скоро след това", отбеляза Ричард Хуганир (Richard Huganir), доктор на науките, ръководител на катедрата по неврология в Университета Джонс Хопкинс. "Сигналите сякаш казват на мишките, че са яли достатъчно."

Изследвайки мозъчните синапси, отговорни за процесите на обучение и памет, изследователите се фокусират върху ензима OGT - биологичен катализатор, участващ в много функции на организма, включително регулацията на нивото на захарта в кръвта. При добавяне на молекула на N-ацетилглюкозамин(GlcNAc), ензимът OGT променя поведението на протеините.

За да научи повече за ролята на OGT в мозъка, екипът на Хуганир премахна гена, който го кодира от първичните нервни клетки на хипокампуса и кората на главния мозък при възрастни мишки. Мишките удвояват теглото си само за три седмици. Оказа се, че се натрупват само мазнини, а не мускулна маса.

Мишките с блокиран ензим OGT ядат по 18 пъти на ден. "Липсата на OGT предотвратява чувството за ситост", - заключават изследователите.

Една нормална мишка (вляво) спира да яде, когато някои нервни клетки в мозъка сигнализират да го направят. Нервните клетки, в които липсва ензима OGT не сигнализират, така че тези мишки ядат повече при всяко хранене и стават с наднормено тегло (вдясно). Източник: Johns Hopkins Medicine

След измерване на фоновата електроактивност в мозъка на лабораторните мишки, учените установяват, че тези мишки получават три пъти по-малко сигнали от синапсите, заповядващи да спрат да ядат, отколкото контролната група.

Според учените, резултатите от тяхното проучване, ще допринесе за създаването на по-ефективни средства за борба със затлъстяването при хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2016 в 23:02

Моите OGT клетки явно са кът :).