Ново проучване показва, че популярните заместители на захарта влошават паметта

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2022 в 00:01 4075 0

Консумацията на нискокалорични подсладители също оказва влияние върху метаболитната сигнализация на тялото, което може да доведе до диабет и други заболявания, свързани с метаболизма. Кредит: vegan.rocks (CC BY-NC 4.0)

С помощта на лабораторни модели учените откриват, че приемът на одобрените от FDA нива на захарин, ACE-K и стевия в ранна възраст може да доведе до много промени в организма, включително в мозъчните области, свързани с паметта и мотивираното от възнаграждение поведение.

Приемът на храна с високо съдържание на захар в ранна възраст е свързан с нарушена мозъчна функция, но какво да кажем за нискокалоричните заместители на захарта?

Според последните изследвания те биха могли да имат отрицателно въздействие върху развиващите се черва и мозък.

Какво ново?

Изследователи от Колежа по литература, изкуства и науки Дорнсайф към Университета на Южна Калифорния съобщават, че при юноши, които са консумирали нискокалорични подсладители захарин, ACE-K и стевия, са установени нарушения на дългосрочната памет в проучване, което наскоро е публикувано в списание JCI Insight.

  • Резултатите са в съответствие с други проучвания, които показват трайни нарушения на паметта при подрастващи плъхове, които консумират захар.
  • Консумацията на нискокалорични подсладители също така е повлияла на метаболитните сигнали в организма, което може да доведе до диабет и други заболявания, свързани с обмяната на веществата.
  • Плъховете, които са консумирали нискокалорични подсладители като юноши, са били по-малко склонни да работят за захар като възрастни, но са консумирали повече захар, ако тя е била лесно достъпна, което е друг фактор, който може да повлияе на вероятността за развитие на метаболитни заболявания.

Диетична напитка сода КолаВ диетичните безалкохолни напитки често се използват нискокалорични заместители на захарта като стевия и ацесулфам калий, или Ace-K, които могат да имат дългосрочни ефекти върху паметта, поведението и метаболитните функции. Кредит: Pxhere

Защо това е важно

Съществува широк спектър от съвети за това какво да ядем и кога да го консумираме. Според изследователите информацията от подобни проучвания може да помогне на потребителите и медицинските специалисти да вземат по-добри решения на всички етапи от живота.

"Въпреки че нашите резултати не показват непременно, че някой не трябва да консумира нискокалорични подсладители като цяло, те подчертават, че обичайната консумация на нискокалорични подсладители в ранна възраст може да има непредвидени, дълготрайни въздействия", посочва Скот Каноски (Scott Kanoski), доцент по биологични науки в USC Dornsife.

Какво означава това за хората

Въпреки че повечето проучвания на нискокалорични подсладители се фокусират върху едно вещество и използват количества, които далеч надхвърлят нормата, изследователите са се постарали проучването да съответства на реалните условия на живот за хората.

  • Тестваните подсладители включват захарин, ацесулфам калий (ACE-K) и стевия - които обикновено се използват в подсладените храни.
  • Количеството на консумирания подсладител е в рамките на одобрените от FDA препоръки за хора.

По техните думи

"Изследванията, при които се използват модели на гризачи и нискокалорични подсладители, обикновено включват нива на консумация, които далеч надвишават нивата на "приемлив дневен прием" (ADI) на FDA, и използват само един подсладител. За да разработим нашето изследване така, че да бъде по-приложимо за хора, ние поддържахме нивата на консумация в рамките на ADI и използвахме няколко нискокалорични подсладителя, за да определим дали ефектите са специфични за даден подсладител или общи за всички подсладители",  коментира Линдзи Шиър (Lindsey Schier), асистент по биологични науки в USC Dornsife

Експериментът

За да определят ефекта от консумацията на нискокалорични подсладители върху паметта, изследователите използват методи, които тестват разпознаване на обекти и пространствена ориентация.

На плъховете е предоставена вода, подсладена със стевия, АСЕ-К или захарин, или обикновена вода, заедно с обичайната им храна.

След един месец паметта на плъховете е тествана с два различни метода - единият проверява дали си спомнят обект, който са виждали преди, а другият е лабиринт.

В крайна сметка плъховете, консумирали подсладител, по-рядко запомняли обекта или пътя през лабиринта, отколкото тези, които пиели само обикновена вода.

Какво друго?

Учените откриват и други ефекти сред плъховете, след като са консумирали подсладители.

  • Те имат по-малко рецептори на езика си, които откриват сладкия вкус.
  • Биологичният механизъм в червата им, който транспортира глюкозата в кръвта, е променен.
  • Мозъците им са променени, по-специално в областите, свързани с контрола на паметта и поведението, мотивирано от наградата.

Какво следва?

Каноски и Шиър казват, че откритията повдигат още въпроси, които си струва да бъдат проучени, включително:

  • Как заместителите на подсладители предизвикват намаляване на рецепторите за сладък вкус и как това се отразява на по-късното хранително поведение?
  • Какво означава за здравето промяната в преноса на хранителни вещества в червата?
  • Какви биологични механизми свързват консумацията на подсладители с промените в мозъка?

Изследователите казват, че възнамеряват да проучат начини за обръщане на дълготрайните ефекти от консумацията на нискокалорични подсладители в юношеска възраст и да проучат как тя влияе върху избора на храна и предпочитанията на по-късен етап от живота.

Справка: “Early-life low-calorie sweetener consumption disrupts glucose regulation, sugar-motivated behavior, and memory function in rats” by Linda Tsan, Sandrine Chometton, Anna M.R. Hayes, Molly E. Klug, Yanning Zuo, Shan Sun, Lana Bridi, Rae Lan, Anthony A. Fodor, Emily E. Noble, Xia Yang, Scott E. Kanoski and Lindsey A. Schier, 13 September 2022, JCI Insight.
DOI: 10.1172/jci.insight.157714

Източник: Horrifying – New Study Indicates That Popular Sugar Substitutes Worsen Your Memory
University Of Southern California

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !