Откриха съединение, което може да лекува предизвикани от азбест тумори

Австралийски учени представят обещаващ нов медикамент за лечение и превенция на тумори, предизвикани от излагане на азбест.

Никола Кереков Последна промяна на 14 август 2015 в 00:55 8832 0

Канцерогенните ефекти от излагането на азбест са известни на медицината от няколко десетилетия, но лечение за мезотелиомата, основния тумор, който се предизвиква от азбеста, все още няма.

Ново съединение може да потиска развитието на туморите при мезотелиома, основния тип рак, развиващ се при повечето от случаите на хронично излагане на азбест, са установили австралийски учени.

Един от най-притеснителните факти за азбеста е, че канцерогенните ефекти от продължителното излагане на опасната субстанция могат да отнемат десетилетия, за да се разкрият, а на този етап конвенционалните антиракови лечения като химиотерапия са безсилни да помогнат на пациентите в терминална фаза. Досега.

Мезотелиомата е агресивна, нелечима форма на рак, която се развива, когато фибрите азбест проникнат в тъканите на белия дроб. На заболяването му отнема между 20 и 50 години да се прояви, а на този етап на повечето пациенти за жалост не им остава много. Средната продължителност на живот след диагнозата на мезотелиома е 9 месеца, а химиотерапията в повечето случаи успява да добави само още около 3 месеца.

Новото съединение, открито от учените от Техническия университет в Сидни, Австралия (University of Technology, Sydney -UTS) може да се окаже спасение за тези, които са изложени на риск от развитие на този тумор. Азбестовите фибри попаднали в дроба не могат да се премахнат и обикновено предизвикват възпаление на плевралната обвивка на белия дроб. С течение на времето се развиват тумори дълбоко в съединителната тъкан. Заклещените в тъканите азбестови частици предизвикват смъртта на околните клетки, като потискат локално някои от функциите на имунната система. Новият медикамент преодолява този механизъм на генетично ниво, давайки шанс на естествените ни защити да се преборят срещу азбестовите фибри.

Принцип на възникване на мезотелиома вследствие хорнично излагане на азбестови частици. Източник: http://mestothelioma.com

Или поне така са представени нещата на теория, но доколко ефективно е съединението? Поне при преклинични лабораторни изследвания то демонстрира безпрецедентно добри резултати. При експерименти с мишки изложени на азбест, веществото блокирало развитието на мезотелиома при 60-80% от заболелите животни в рамките на 30 седмичното преклинично изпитване. При по-ранни експерименти с култури от човешки белодробни клетки, съединението ефективно блокирало каскада от реакции, типично възникващи при наличие на азбестови частици, например опасно виските нива на кислородни радикали. Изследователите вече са кандидатствали за патент и за правото да тестват съединението на пациенти. При това начиние те смятат да си партнират с фармацевтична компания, като се надяват, че крайния медикамент може да достигне пазара в рамките на 5 години. Въпреки това световната практика показва, че в повечето случаи от разработването на даден медикамент до достигането му до крайния потребител може да минат десетилетия.

Но пациентите с мезотелиома не разполагат с десетилетия – повечето имат само месеци, разказва Теодора Ахияс (Theodora Ahilas), която познава в детайли последствията от заболяването след като 24 години е работила като адвокат при дела свързани с обезщетения за хора хронично изложени на азбест. „Хората които са диагностицирани с това заболяване трябва да имат нещо, което да им дава надежда. Те трябва да знаят че лечението, което ще им даде по-дълъг и по-качествен живот е на път.“

„Смятаме, че веществото може да се прилага чрез инхалатор или небулайзер, като тези използвани при астма. При това то може да предотврати прикрепянето на фибрите при хора изложени на азбест или да подобри състоянието на хора, които в момента изпитват последствията от това“, заяви Тони Джордж (Tony George), един от учените присъстващи на официалното обявяване на резултатите.

Откритието на веществото е особено важно именно сега. Мезотелиомата по света се свързва с професии в областта на индустрията като минно дело и различни производства, но нова вълна от случаи се наблюдава при хора, които се захващат с ремонт на стари жилища, в много от които азбеста е вложен като структурен или изолационен елемент.
Към момента Австралия е на второ място в света по случаи на мезотелиома, като годишно вследствие на заболяването умират 700 човека.

Потенциални източници на азбест в старите сгради. Източник: roguedisposal.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !