Откриха връзка между развитието на мозъка и антисоциалното поведение

Проблемите, с които се сблъскват хората още през детството, са породени от мозъчни нарушения

Катя Димитрова Последна промяна на 19 юни 2016 в 10:00 11620 0

Кредит hookedoneverything.com

Забележителна връзка между развитието на мозъка и поведенческите проблеми при хората са открили учени от университета в Кеймбридж, съобщи The Guardian.

Чрез скенер, изследователите открили структурни промени, които определят разлики между мозъците на младите мъже с антисоциални поведенчески проблеми и тези на техните по-добре възпитани връстници. Те разгледали няколко вариации като дебелината на мозъчната кора и нарушения във външния слой на нервната тъкан, които могат да са резултат от анормално развитие още в пренаталния период.

Докато изображенията показват как двете групи мозъци се различават, сканирането може да помогне за идентифицирането на лица със специфични проблеми на развитието, които са в основата на антисоциалното поведение.

Водени от невролога Лука Пасамонти (Luca Passamonti), изследователите са сканирали мозъците на 58 младежи на възраст между 16 и 21 години, диагностицирани с поведенческо разстройство, което варира от агресивно и деструктивно поведение, към кражби, лъжи, носене на оръжие или оставане навън за цяла нощ.

В сравнение със сканиранията на 25 здрави доброволци на същата възраст, учените забелязали ясни различия. Така например тези, диагностицирани с поведенческо разстройство, преди 10-годишна възраст са имали подобни вариации в дебелината на мозъчната кора.

По думите на Пасамонти, проблемите, с които се сблъскват хората още през детството, са породени от мозъчни нарушения, но и причиняват нови, като забавят развитието на кората на главния мозък.

Мозъците на мъжете, диагностицирани с поведенчески проблеми в юношеството, се различават и по друг начин. Скенерът при тях показва малко сходства в кортикалната дебелина. Според екипа, той може да възникне при „подрязване“ на невроните и връзката помежду им.

Констатациите са толкова любопитни, че Пасамонти е проверил отделна група от млади мъже в Саутхемптън. Изображенията от 37 доброволци с поведенчески проблеми и 32 здрави мъже показват абсолютно същите промени в мозъчната структура.

Учените посочват, че това откритие все още не дава ясни изводи за първопричините и конкретната връзка при явлението. Те обаче се надяват, че изследването ще помогне занапред при лечението и предотвратяването на поведенчески проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !